Takzvaná černá elektronika, mezi kterou patří například video, DVD a televize, je tradiční vánoční klasikou. Možná i vy letos přemýšlíte, že si konečně pořídíte video, když už ho má skoro každý a je teď tak levné. Pokud ovšem nechcete investovat do překonané technologie a za pár let se loučit se sbírkou svých VHS kazet, sáhněte rovnou po DVD. Proč?

VHS má své výhody, ale…Klasické videorekordéry zprvu jednoznačně vítězily nad DVD díky své ceně, která je dnes na velmi nízké úrovni. Kvalitní videorekordér pořídíte např. v prodejnách elektronikou za 2 400 Kč, DVD rekordér za 6 tisíc.

Výhodou byla i možnost opakovaně mazat a znovu nahrávat různé pořady na jednu kazetu, ale i to dnes některé formáty DVD nosičů zvládnou. Na videokazetu můžete v nízké kvalitě uložit až deset hodin záznamu, ale kvalita nahraných pořadů se každým rokem snižuje, protože pásek na sobě nese magnetickou vrstvu, která rovněž stárne.

Ovládání DVD a klasických videorekordérů je velmi podobné, navíc díky novým technologiím umožňuje DVD více uživatelských funkcí, které bychom u videorekordérů marně hledali. Jistě si také vybavíte věčné problémy s vyhledáváním požadované pasáže u videa, které obnáší nekonečné převíjení tam a zase zpátky, a problémy s uskladněním videokazet. I to je u DVD minulostí.

DVD válcuje české domácnostiV posledních letech se v České republice prodává stále více DVD přístrojů a nosičů. V roce 2004 poprvé počet prodaných DVD nosičů překonal počet prodaných VHS. Zatímco prodeje videorekordérů víceméně stagnují, loňský nárůst prodejů DVD přehrávačů a rekordérů dosáhl 87 %. Co je na DVD tak okouzlujícího?

DVD poskytuje vynikající obraz, který neztrácí na kvalitě časem ani mnohonásobným přehráváním. Zážitek ze sledování umocňuje kvalitní prostorový zvuk v digitální kvalitě a širokoúhlý formát filmů 16:9, který je běžný v kinech. Na DVD si v závislosti na možnostech přehrávaného média můžete vybrat jazyk, kterým chcete, aby filmoví hrdinové hovořili, jazyk titulků nebo úhel pohledu z více kamer, což umožňuje oproti klasickému videu větší variabilitu při sledování filmů. DVD systém přináší zdokonalené základní funkce, jakými je zastavení a krokový posun obrazu, který je přitom stále dokonale čistý a stabilní. Přetáčení se děje podobně jako u CD, takže se snadno a rychle dostanete na jinou část filmu. Milovníci pohledů do zákulisí si s DVD přijdou na své, protože díky své kapacitě bývají filmy obohaceny o rozhovory s herci, komentáře tvůrců, nepoužité scény. Pro přehrávání nejste odkázáni jen na televizi, ale můžete si je snadno pouštět i na počítači vybaveném DVD mechanikou.

Pokud si chcete nahrávat filmy z televize, potřebujete DVD rekordér, který už v sobě zahrnuje i přehrávač. V obchodech najdete i přenosný DVD přehrávač. Můžete se tak dívat a bavit prakticky kde chcete, ale zaplatíte za něj cenu přibližně stejnou jako za DVD rekordér – více než 7 tisíc.

I DVD má svá malá aleTím prvním může být cena. U DVD přehrávačů začíná už na dvou tisících, ty vám ale neumožní nahrávání. DVD rekordér nezbytný pro nahrávání si v současné době vyžádá nejméně sedm tisíc korun. Dále bychom mohli vytknout kratší dobu záznamu: Zatímco na videokazetu můžete uložit v nižší kvalitě až deset hodin záznamu, na DVD se vám v dobré kvalitě vejde zhruba dvouhodinový film. V nízké kvalitě sice můžete získat až šest hodin, ale to pak DVD postrádá smysl.

Pro někoho může být docela složité se v technologii zorientovat a naučit se ji ovládat. I z tohoto důvodu je lepší zajít rovnou ke specialistovi.

Kino v pohodlí domovaDomácí kino přináší plnohodnotný divácký zážitek, za kterým nemusíte nikam chodit, užíváte si ho v pohodlí a soukromí vašeho domova. Domácí kino se skládá z obrazovky (televize, plazma, LCD), z AV přijímače nebo zesilovače, repro soustavy a DVD přehrávače nebo dekodéru. Rozhodnete-li se tedy dnes pro DVD systém, máte dobrý základ pro domácí kino, které si kompletně můžete zařídit dodatečně.

Pro co se tedy rozhodnout?Záleží samozřejmě jen na vás, zda se rozhodnete pro klasické video, nebo pro DVD. Při nákupu VHS teď sice ušetříte pár korun, ale pořídíte si v podstatě zastaralou technologii, která postupně vyklízí své pozice. Formát VHS kdysi vyhrál souboj s formátem Betamax. Statisíce zákazníků si tehdy musely koupit nový, tentokrát správný, VHS přehrávač. Vývoj se nezastavil, a tak VHS je dnes v roli poraženého a vítěznou štafetu přebírá DVD. Uvidíme však, na jak dlouho.

-td- ve spolupráci s Petrem Bojnanským, ředitelem aliance elektroprodejců hele