Vánoce se nezadržitelně blíží. O víkendu jsme na adventním věnci dokonce již rozžehli první svíčku a oslavili první adventní neděli. Začali jsme již tedy i s přípravami a s tím i související výzdobou. V tomto období totiž, více než kdy jindy, hledíme na výzdobu našeho interiéru mnohem více. Snažíme si doma udělat slavnostní atmosféru navozující klid a mír nadcházejícího vánočního času. Dressing Up je zimní inspirací pro letošní zimu, jíž se můžeme při výzdobě nechat inspirovat, a dojít tak ke kýženému cíli.Tato zimní inspirace se zaměřuje na slavnostní okamžiky a události, na prostou radost a veselí, ve kterých hrají důležitou roli estetika a květinové dekorace. To však vůbec nepředznamenává návrat k baroku ani útěk do pohádkového světa. Aranžmá jsou odrazem života současného, zahrnují jeho světlé i stinné stránky, jeho komplikovanost. Mužské a ženské elementy se mísí v kontrastujícím prostředí módy a punku. Například elegantní korsáže jsou ozdobené piercingem a tetováním, aby se kontrast umocnil. Další protiklady naznačuje používání barev, především světlých a tmavých, trochu jako v Rembrandtových obrazech. Výsledkem toho jsou dekorativní a luxusní aranžmá se záplavou ornamentů. Kontrasty jsou vytvořeny díky neočekávaným, často přehnaným tvarům, velmi zářivým barvám a drsným kombinacím materiálů.

Mezi klíčová slova, kterými se dá popsat inspirace Dressing up, patří elegantní a slavnostní, osobní dekorace, přitahující pohled, jemný a pevný, móda a punk, tradiční a nové, světlo ve tmě.

Chcete-li si vytvořit aranžmá v duchu Dressing Up, volte pro něj zářivé barvy. Teplé a studené tóny kombinujte s tóny hnědými a neutrálními. Aby získalo luxusní vzhled, doplňte ho pastelovými odstíny a zlatou barvou. Z materiálů zde nejvíce uplatníte samet, tvíd, hedvábí, satén, lesklou i opracovanou kůži, broušené sklo, lesklou fólii, stuhy, papír, tapety a mahagonové dřevo. V doplňkových materiálech „barokní“ prvky - polštáře, přehozy a sametové tkaniny v kontrastních barvách a vzorech. Nebojte se hojně využít stuhy.

Výsledné aranžmá by mělo být plné ohnivých barev, neobvyklých kombinací světlých a tmavých barev. Mělo by v sobě mísit bohatě barevné květy v kontrastech s tmavými odstíny. Jak již bylo uvedeno, zvláštní luxus dodávají aranžmá zlaté a svěží pastelové odstíny. Určitě by mělo také obsahovat nějaký kontrast nebo náhlý překvapivý prvek, jako třeba piercing v listu nebo latexové tetování na nich. Jednotlivé květiny tedy můžeme obmotat zlatým drátkem, doplnit je koženým páskem, případně jejich listy pokreslit speciální fixou na květiny (k sehnání v květinářství), dozdobit náušnicí atd.

Co se pak týká výsledného tvaru, tak se v této inspiraci využívají různé tvary aranžmá, nejdůležitější je korsáž, se kterou se setkáme ve všech jejích velikostech. Balení a zdobení jsou dvěma nejvýznamnějšími prvky této inspirace, vytvářejí se s velkým umem, s důrazem na detail. Květiny se oblékají stejně slavnostně jako lidé. K balení se používají různé materiály nebo jen listy. Listy se zdobí ornamentálními vzory, kreslením nebo propichováním, které do aranžmá vnášejí nový náboj a vzrušení.

K aranžmá podle letošní zimní inspirace, nejlépe pasují romantické vázy tradičních tvarů. Vázy mohou být úplně nebo částečně se vzory.

Mezi základní květiny vhodné pro zimní aranžmá patří Rosa, Lilium, Anthurium, Euphorbia, Dianthus, Zantedeschia, které nejlépe doplní květiny jako Ranunculus, Asclepias, Craspedia, Eustoma, Kniphofia, Leucadendron, Paphiopedilum, Gloriola. Pro aranžmá lze samozřejmě využít i hrnkových rostlin a zeleně například Asparagus, Aspidistra, Anthurium, Cyclamen, Aechmea, Medinilla, Guzmania, Cordyline. Pak už jen stačí povolit uzdu fantazii…

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář