dveřní kování M&TVelmi důležitý údaj, na který se musíme při výběru kování zaměřit jako na první věc, je rozteč. Rozteč je číslo, které udává v milimetrech vzdálenost středu otvoru kliky od osy otáčení klíče. Tedy kování musí přesně sednout na otvory, které jsou již vyvrtány ve dveřním křídle. Rozteče se řídí evropskými normami, běžně kupujeme kování o rozteči 90, 88, 70 mm.

Kování se dělí na dvě velké skupiny – může být štítové a rozetové Štít je ta část kování, která přiléhá ke dveřnímu křídlu, je k němu nahoře a dole přišroubovaný – do něj je pak posazena klika, pod ní je otvor na klíč. Pokud je vše v jednom kuse, jde o kování štítové, kování rozetové je pak takové, které má dvě části: jedna rozeta se nachází pod klikou, druhá, totožná kruhová část pokrývá klíčovou dírku. U štítového kování se udávají další rozměry: šířka štítu, délka štítu, u obou typů potom ještě délka kliky.

Provedení dveřního kováníU kování se uvádí takzvané provedení: to znamená, na jaký typ klíče je to které kování vyrobeno. Může to být cylindrická vložka, FAB nebo obyčejný dózický klíč. Další z možností je systém „wc -koupelna“, kdy pod klikou z vnitřní (tj. „koupelnové“) strany se nachází knoflík, dveřní kování od M&Tkterým se otáčí. Po zavření dveří místo zamykání klíčem pouze jednoduše otočíme knoflíkem. Dále každá klika může být pravá a levá – na to musíme vždycky dát pozor a rozhodně správnost zkontrolovat. Kování je rozlišeno ještě dále podle toho, jaký typ kliky se nachází na obou stranách dveří – nemusejí to být rozhodně kliky stejné – mohou to být typy označené jako: klika-klika (z obou stran dveří totožné kliky), klika-koule (na vstupních dveřích), klika-madlo.

Moderní matný vzhledPři rozhodování, zda vybrat povrch kování lesklý, nebo matný, je to někdy těžké. Ale módnější jsou povrchy matné – jsou také praktičtější, nemusíme je leštit. Podle kvality to může být matná mosaz, matné slitiny niklové a nejlepší je matný chrom. Zajímavé a elegantní jsou také povrchy různě patinované.

-ag-Foto: společnost M&T - dveřní kování