I když odkládací stolek můžeme nahradit docela jednoduše, bez něj je domácnost neúplná. Patří k nejpoužívanějším prvkům, bývá středem pozornosti, a tak jste si možná uvědomili, že nadešla doba pořídit si nový nebo ještě další – menší, větší, s kolečky…, určitě se budou hodit.

Designéři je navrhují velmi rádi, protože při jejich tvorbě není třeba tak úzkostlivě dodržovat ergonomické požadavky jako u jiného nábytku. To se právě odráží v jejich bohaté nabídce.

Odkládací, ne konferenčníOdjakživa se mu říká konferenční, i když s konferováním nemá nic společného. Pevné místo má u sedací soupravy, a právě ta je vodítkem při výběru. Rozměry i tvary by měly být přizpůsobeny výšce a počtu kusů sedacího nábytku, u kterého bude sloužit. Platí, že výškový rozdíl mezi sedákem a deskou stolu by neměl být větší než dvacet pět centimetrů, ideální výška stolku je 35 - 40 cm.

Stále častěji se v nabídce firem objevují sedací soupravy, jejichž součástí je menší odkládací stolek, který se tvarem dokonale shoduje se sezením. Uživatel tak má odkládací plochu po ruce, což je výhodné, zejména je-li k dispozici jen extrémně nízký odkládací stolek nebo u velkých sedacích souprav. Nízká hmotnost stolku navíc dovoluje přemisťovat ho podle aktuální potřeby. Podobnou funkci zastává i odkládací police umístěná ze zadní strany sedací soupravy. Tehdy odkládací stolek není potřeba dokonce vůbec. Ale jak by pak takový odpočinkový kout působil? I z tohoto důvodu ho proto můžeme doplnit stolkem, jehož tvar nebude příliš praktický, zato upoutá pozornost už na první pohled.

Nezapomeňme na ostatníVybavení domácnosti nekončí jen jedním stolkem, vždy přijde vhod i další odkládací místo. Tentokrát už menších rozměrů, stolky mohou být samostatné nebo v ucelených setech tzv. hnízdové, což jsou tři designově shodné stolky, které se od sebe liší výškou a zpravidla i velikostí a tvarem odkládací desky. Praktické jsou zejména v malometrážních bytech, skládají se totiž pod sebe, takže nezabírají místo a v případě potřeby jsou snadno k dispozici.

Doplňkové stolky vybíráme podle užitku a možnosti manipulace. Podstatné je, abychom je mohli bez námahy přesunout z místa na místo, přitom je důležité jejich provedení, aby se častou manipulací brzo nerozpadly.

Mohu nabídnout?Servírovací stolek se vyznačuje kolečky, která umožňují snadný přesun z místa na místo, samozřejmě nechybí brzda. Zpravidla má dvě odkládací plochy a box pro uložení lahví, u lepších modelů lze horní plochu odpojit, takže slouží zároveň jako servírovací tác.

Nezapomeňte, že:
  • Stolek má mít odkládací desku z materiálu, který se snadno udržuje.
  • Dokonalá stabilita zabezpečí pohodlné užívání.
  • Je důležité prověřit kolečka a brzdy u mobilních stolků.
Jak vybírat:
  • Řiďte se tvary a rozměrem sedací soupravy, u které bude stolek sloužit.
  • Vzhled stolku by měl odpovídat celkovému pojetí interiéru.
  • Doplňkové stolky by měly mít nízkou hmotnost, také velikost by měla usnadňovat jejich manipulaci.

Foto: Archiv