Zima se doma přihlásila ještě něčím jiným, než tím, že zapneme naplno topení. Náhle je byt nějak obsazený; věšáky jsou přeplněné a skříně jsou přímo malé. Skříně a prádelníky se v mžiku naplnily - všechno, co bylo kdesi nahoře a vzadu a hluboko, jsme urychleně vytáhli a jakoby se to najednou nikam nevešlo. Přerovnávání věcí pořád dokola nebere konce a nikam nevede - bude to chtít vzít do ruky s rozmyslem a trochu koncepčně.

Protože je známo, že oblečení doma neubývá, ale spíše přibývá (všeho je nám líto vyhodit) tak je jasné, že v okamžiku, kdy jsme vytáhli opět všechny kabáty, tlusté bundy a krabice rukavic, šál a čepic, máme doma pěkně zabydleno. Kam to zase všechno dát? Aby všechno bylo sice rychle při ruce, ale uklizené, přehledně uspořádané.

Krokem číslo jedna je jistě oblečení přebrat a co nenosíme, nemilosrdně vyřadit. Krok číslo dvě je zracionalizovat předsíň, aby bylo rychle dostupné to, co se nosí denně. Přidáme třeba věšák, a pokud je zádveří opravdu maličké, také čepice a rukavice mohou viset a nemusejí být na polici, která by tu překážela. Stačí nainstalovat několik řad věšáčků pod sebe a opatřit rukavice uvnitř poutky (a dětem je raději spojit šňůrkou).

Když máme uklizenou a vylepšenou předsíň nebo zádveří, zbývá pořád ještě jedno. Ta největší práce - zpřehlednit místo na všechno teplé oblečení ve skříních. Optimalizace úložných prostorů v bytě je náročná, ale když ji zvládneme, definitivně vyřešíme problémy s místem. Nejprve je potřeba všechno dobře promyslet. Jaké řešení zvolit? Přikoupit novou skříň nebo policový systém – anebo postačí velká komoda? Anebo naopak zbavit se i skříně staré a přikročit k problému komplexně a efektivně - zvolit vestavěné skříňové systémy a nechat vyrobit všechny úložné prostory přesně bytu na míru? Tipy a řešení přineseme příště...

-ag-Foto: Roldor