Jako kapr k bramborovému salátu, jako čaj k citrónu či svíčka k romantice, tak k sobě patří Vánoce a tradice. Všichni je známe a všichni aspoň nějaké dodržujeme, i kdyby to měly být jen ty dárečky pod stromečkem. Někdy se ale hodí tu tradici aspoň trošku porušit nebo lépe řečeno posunout dál.

Co třeba zvolit alternativní výzdobu? Nekupovat letos jehličí, nearanžovat na něj svíčky, ozdoby a červené pentle, ale zkusit to s květinami. Ozdoby, pentličky a dokonce i svíčky se přece dají použít i v kombinaci s květinami či rostlinami. Výsledek možná nebude tak tradiční, ale rozhodně atmosféru Vánoc spolehlivě navodí.

Stolní vánoční aranžmáNestihli jste si letos včas koupit klasický adventní věnec, ale přesto si chcete stůl ozdobit nějakým vánočním aranžmá? Zapomeňte tedy na klasiku a zkuste to jinak. Místo chvojek a jmelí to letos zkuste s květinami, výsledné aranžmá bude určitě krásně voňavé a něžné. Že Vánoce bez vůně jehličí nejsou ty pravé? Přidejte tedy do aranžmá i pár větviček chvojek a výsledek vás určitě potěší.

Krásné aranžmá jako z cukru si můžete například připravit ze smetanových růží a pryskyřníků, z kterých snadno vytvoříte pravý vánoční svícen. Svícen vytvoříte tak, že na mělký tác nebo ozdobný talíř do středu umístíte vodou dobře nasáklou floristickou hmotu pro živé řezané květiny, upravenou do kruhového tvaru. Do hmoty na vrchní část se postupně zapíchají růže, pryskyřníky a listy – listy lze nahradit chvojkami borovičky. Boční strany hmoty zakryjeme listy, které na hmotu připevníme tak, že je obmotáme zlatým nebo stříbrným drátkem. Nakonec do aranžmá umístíme tenké svíčky, které seřízneme do špičky, případně do jejich spodní části vpíchneme drátek, aby se nám lépe zapichovaly. Hotové aranžmá ještě obvážeme bílou stuhou a kolem dokola nalepíme za pomoci lepidla pro řezané květiny perličky.

Nebo si můžete připravit něžné voničky. Naaranžují se jednoduše z růží, listů monstery, vánočních ozdob a kokosového vlákna, z kterého kolem uvázané kytičky vytvoříme hebký límec. Základem této kytičky bude jedno poupě růže, kolem kterého se dokola umístí malé vánoční ozdoby (navlečené na pevnější delší drátek, aby v kytičce držely). Vzniklou voničku obmotáme kokosovými vlákny a na závěr stonek růže a drátky schováme do listu monstery.

Drsné a zároveň velmi křehké aranžmá vytvoříte kombinací suchých pokroucených dřevnatých kořínků s poupaty květů hvězdníků, čemeřic, kalanchoe, protejí a šeříku. Pro toto aranžmá se nejlépe hodí skleněná nádoba s hlubokým středem, do kterého se umístí vodou dobře nasáklá floristická hmota, přes tu se položí změť kořínků a závěrem naaranžují jednotlivé květy tak, aby vypadaly, že si opatrně razí cestu změtí suchých kořenů.

Velmi zajímavého aranžmá dosáhnete, ukryjete-li skleněnou vázu do dutého palmového kmínku, případně pod kůru, kterou na vázu připevníte za pomoci zlatého nebo stříbrného drátku, a do níž pak volně naaranžujete květy čemeřice, snědku, hvězdníku a Paphiopediluma.

Od stolu ke stromečkuVánoční stromek k Vánocům neodmyslitelně patří, je to jeden z hlavních symbolů tohoto období. Bez něj Vánoce prostě nemohou být! Ale chcete-li se trochu odchýlit od zaběhlých tradic, zvolte jiné zdobení. Vánoční ozdoby nechte ve skříni a stromek jednoduše ozdobte květinami! Na stromek navěšte na drátku upevněné malé skleněné baňky, naplňte je vodou a do každé vložte jeden či více květů, krásné jsou například bílé hvězdníky (Hippeastrum) a čemeřice (Helleborus). Ale samozřejmě můžete zvolit i jiné květy odlišných barev, možností je spousta.

Záleží jen na vás, jestli vaše Vánoce budou bílé, červené… hlavně ať jsou šťastné a veselé!

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář