Dětský pokoj se na mnoho let stane pro jeho uživatele teritoriem, ve kterém by se měl cítit pohodlně i bezpečně a zároveň by tu měl nalézt ideální podmínky pro vlastní seberealizaci. Pokoj slouží k nejrůznějším aktivitám, proto bychom kromě vhodné volby nábytku měli dobře zvážit osvětlení místnosti, aby si ratolest už odmalička zbytečně nekazila oči.lampa5Aktivity dětí se mění s ohledem na věk a pohlaví dítěte. Volba osvětlení se proto řídí jejich potřebami, zároveň musíme vzít v úvahu, kolik dětí pokoj obývá. Zatímco jedináčkovi podřizujeme osvětlení jen jeho potřebám, dvěma nebo třem sourozencům musíme vytvořit podmínky, které se nebudou rušit a budou si vzájemně vyhovovat.
Dvě děti v jednom pokoji:1. Každý musí mít vlastní svítidlo (u postele, na pracovním stole apod.)2. Světlo nesmí rušit druhého uživatele3. Ideální je kombinace světel, která se vzájemně doplňujíPro nejmenšíJe známo, že malé děti se bojí ve tmě. Světlo je pro ně důležitým prostředníkem, který vytváří bezpečnou atmosféru. Nemělo by proto chybět u postele. Pro batolata jsou vhodná svítidla se zdrojem osvětlení s nízkým výkonem, jejichž svit dítě neruší při usínání nebo ve spánku. Na trhu jsou lampy se speciálními úchyty přímo k dětské postýlce, které jsou zároveň vybaveny pamětí s několika melodiemi ukolébavek. O něco starší děti, které už umějí ovládat světlo, ocení modely se stmívačem, zároveň bychom jim měli zajistit, aby vypínač byl po ruce tak, aby dítě mohlo kdykoliv pohodlně, rychle a bezpečně rozsvítit nebo zhasnout. I vzhled dětského osvětlení hraje významnou roli. Dítě odmalička formuje okolí, v němž vyrůstá, významně ho ovlivňuje a dotváří estetické vnímání. Pěkně působí osvětlení s dětskými motivy, nemusíme se bát pestrých optimistických barev. Vždy bychom ale měli zkontrolovat bezpečnost svítidla, a to nejen technickou stránku, ale i vhodnost použitého materiálu a tvaru. Svítidlo by nemělo mít ostré hrany ani špičaté zakončení, ideální jsou zaoblené tvary, které zároveň působí klidným nerušivým dojmem.
lampa4Osvětlení chlapeckého pokoje:1. Preferují technické tvary, pánské barvy (šedá, černá apod.)2. Ocení stmívač, případně jiné technické vymoženosti3. Budou ochotni lampy přenášet a využívat je při různých činnostechOsvětlení dívčího pokoje:1. Preferují romantické tvary i barvy (růžová, žlutá, červená apod.)2. Dají přednost vzhledu před funkcíŠkoláci, studenti a dospělíS přibývajícími léty se začnou měnit potřeby a nároky dětí. Základem každého dětského pokoje je centrální světlo, jehož úkolem je osvětlit celou místnost tak, aby tu dítě mohlo pohodlně a bezpečně procházet. Ideální je vytvořit nepřímé osvětlení, buď pomocí zabudovaných světel v podhledových nikách, nebo stropním přisazeným svítidlem se zdrojem světla ke stropu. Tehdy se totiž místnost osvětluje odrazem světla přes strop a stěny, takže neoslňuje (například spáče v posteli).lampa3Volba ostatního osvětlení je závislá na celkovém zařízení místnosti. Rozhodně by měla být dobře osvětlena plocha, kde si dítě (děti) hraje nejčastěji, opominout bychom neměli kvalitní svítidlo na pracovní stůl, lampu na noční stolek a vhod přijde i stojací lampa, která může navozovat odpočinkovou atmosféru. Ovládání světla musí být snadno dostupné. Vypínač centrálního světla nesmí chybět u dveří, vhod přijde u postele (tehdy nemusí dítě jít potmě na lůžko).Pracovní lampa:1. Klouby musí umožňovat nastavení výšky a směru světla2. Světlo ze symetrického reflektoru dopadá ve tvaru pravidelného kuželu3. Asymetrický reflektor osvětluje pracovní plochu z širší části4. Stínítko musí skrývat zdroj světla5. Lampa musí mít pevný podstavec nebo vhodné uchycení