osvetleni Od chvíle, kdy Tomáš Edison rozsvítil první žárovku, uplynulo již více než sto dvacet let a tento malý zázrak se denně opakuje v milionech domácností. S osvětlením interiéru si však správně poradí málokdo. Proto je vždy vhodné řídit se radami odborníků. Hynek Medřický z Artemide mezi takové odborníky jistě patří, a tak jsme ho poprosili o pár rad, jak správně vyřešit osvětlení interiéru. Jeho rady vycházejí z praxe, ze zásad, které uplatnil u svých klientů a které lze použít v každém bytě. Jaké jsou tedy jeho rady?Základní krokyNež se rozhodnete pro konkrétní osvětlení ve vašem domě, měli byste si především uvědomit, jak bude celý dům uspořádaný. Jak bude zařízený obývací pokoj, kuchyň, ložnice i koupelna. Osvětlení musí vycházet z toho, jak rodina žije: zda více sedí pohromadě u jídelního stolu, nebo po práci tráví večery v sedací soupravě u televize, a potom jdou všichni spát.

Podstatné je i to, zda se jedná o rodinu s malými, nebo studujícíosvetleni1mi dětmi, jestli v domě žijí i prarodiče apod. Ten, kdo vám bude navrhovat osvětlení domu, by se vás právě na tyto informace měl ptát, aby návrh řešení vyhovoval vašemu způsobu života.Správné osvětlení vytváří v bytě tzv. světelnou pohodu, kdy je v celém prostoru dobře vidět, oči se zbytečně nenamáhají a vládne příjemná atmosféra. Základem takové světelné pohody je nepřímé, rovnoměrně rozptýlené světlo. Pokud se použijí vhodná svítidla, nemusí jich být pro dosažení světelné pohody v interiéru mnoho. Vyhýbejte se však složitým elektrorozvodům s mnoha vývody a vypínači. Co jste možná nevěděliSvětlo vnímáme velmi individuálně. Záleží na věku, momentálním psychickém a fyzickém rozpoložení, denní době, ročním období atd. Každý člověk má jiné potřeby. Proto je velmi důležitá regulace, tj. možnost měnit intenzitu světla. Když ráno vstanete, pustíte si v koupelně nejprve slabší světlo, a až se oko přizpůsobí, nastavíte si intenzivní osvětlení. Tuto možnost byste měli mít jak v obývacím pokoji, tak i v jídelně, koupelně a ložnici. osvetleni2Regulace se nastavuje otáčením nebo dotekově pomocí stmívače na stěně, případně na přívodním kabelu stolní či stojací lampy, ale i pomocí dálkového ovladače. Myslete na ni předem, již při návrhu elektroinstalace. Pro stmívání klasických žárovek stačí vypínač nahradit stmívačem, ale tam, kde budete chtít stmívat zářivky, se musí použít kabel se 4 až 5 žílami. Kde je elektroinstalace trojžílová a nedá se vyměnit, může nahradit chybějící žílu dálkové ovládání.

Chce to kombinovatAbychom vytvořili světelnou pohodu, je třeba v každé místnosti vhodně kombinovat osvětlení centrální (nazývá se také hlavní), funkční (na čtení, na práci v kuchyni, v koupelně u zrcadla apod.) a osvětlení náladové.

Každá místnost má zkrátka jiné nároky na osvětlení. O tom ale podrobněji někdy příště.

-TVUJDUM.CZ ve spolupráci s panem Medřickým z Artemide-Foto: Artemide