Přeshraniční krajinná výstava bez hranic 24. září skončila. Co po ní zůstalo na první pohled, je mnohem úpravnější a vysloveně krásné město Cheb, kde od jara tohoto roku výstava probíhala. Změnilo se naprosto k nepoznání zejména podhradí, přírodní území kolem řeky Ohře. Ještě loni to bylo jen poměrně nevábné okolí řeky s náletovými křovinami a různými kůlnami, dnes je na stejná místa při pohledu shora z hradeb chebského hradu podívaná přímo povznášející!

Místo vklíněné mezi vysoké cihlové hradby a nízké břehy řeky Ohře je dnes naprosto dokonale upravené. Najdeme tady to, co zbylo po skončené výstavě. Nová lávka přes Ohři architekta Davida Vávry, dětská hřiště, mnoho laviček zvoucích k odpočinku, záhony a tematické zahrádky v různých stylech, fontánky, mola pro přistání motorových loděk plujících po řece, malý divadelní amfiteátr vklíněný pod hradby, dřevěné chodníčky vedoucí kolem dřevěných skulptur skrytých v zeleni, zahradní vyhlídkové pavilony, kilometry cestiček, informační systém, stojany na úschovu bicyklů, nový areál tenisový a minigolfový a mnoho dalšího.

Hlavně teď uprostřed výjimečně slunného podzimu stojí cesta sem na západ do Chebu rozhodně za to. Krásné, jakoby patinované domky uliček v centru města, půvabná a klidná klášterní zahrada, slavný Špalíček, kostely a kláštery, velmi působivě renovovaný hradní areál (i tady zůstanou některé sochy, například Rónova Sépie), i skulptury v městských zahradách, to všechno stojí za vidění. Projít se lze i po kouzelném krytém dřevěném mostě, který připomíná podobný historický (a nedávno vyhořelý) most z centra Luzernu.

Kdo stihl ještě poslední dny konání výstavy, která svým rozsahem zasahovala do německého Marktredwitz (proto výstava „bez hranic“), odnesl si domů kromě celkového dobrého dojmu také vědomí, že každá zahrada se vždycky dá nějak vylepšit, i ta naše. A to někdy dokonce nepříliš nákladně, pokud je při ruce originální nápad.

-ag-Foto: www.krajinnavystava06.cz, zapad.cz