Dům plný dřeva

Dům plný dřeva

Točité schodiště, hodně dýhy a dřeva v interiéru. A z obývacího pokoje výhled do zeleně. Mladý pár, který si adaptoval starý dům...

Točité schodiště, hodně dýhy a dřeva v interiéru. A z obývacího pokoje výhled do zeleně. Mladý pár, který si adaptoval starý dům na okraji města, si pro bydlení vybral lokalitu plnou zeleně.

Stávající majitelé dům koupili od vzdáleného příbuzného, který se stěhoval mimo Prahu. Nevlastní strýc chtěl po odchodu do důchodu bydlet na chatě, kam celý život o víkendech jezdil. Domek v klidné čtvrti na okraji Prahy proto prodal příbuzným, kteří naopak v této době řešili otázku vlastního bydlení. Po několika letech bydlení v pronajatých bytech se rozhodli koupit vlastní nemovitost: to bylo před několika lety. Současní majitelé domku chtěli bydlet v klidu a pokud možno v zeleni. „Tak chce bydlet skoro každý,“ říká s úsměvem na úvod paní domu a vede nás po dřevěném schodišti do obývacího pokoje. Schody z masivu rámuje subtilní nerezové zábradlí a na podestě v prvním patře dominuje prostoru velká kytka. „Máme takový ten městský přístup k zeleni. Máme rádi květiny v interiéru, rádi jezdíme ven do přírody, ale zahrádka, pěstování zeleniny nebo okopávání záhonků nám nic neříká,“ komentuje manžel volbu stylu bydlení. Oba se shodli v tom, že díky své náročné práci nemají čas na to trávit hodiny pobíháním po zahradě, údržbou zeleně nebo rozlehlého pozemku, a přesto by nemohli bydlet třeba v paneláku, kde je sice minimální údržba venkovních a společných prostor, ale zase příliš anonymity. Tento domek, který byl postavený v sedmdesátých letech a zčásti svépomocí, má vcelku zajímavý výhled do korun okolních stromů. Majitelé si ho vybrali právě kvůli klidné lokalitě a bezproblémovému napojení na dálnici.

Dispozice domu se po odstěhování strýce změnila, více se otevřela a provzdušnila. „Přece jen šlo o jakousi generační změnu, malá nudle kuchyně s kukačkami se proměnila,“ směje se majitel. Přibyla zelená barva na stěnu, která vhodně koresponduje se světlými dýhami. Přímé napojení na obývací prostor je dnes už samozřejmostí, ovšem v době, kdy dům vznikal, to nikoho ani nenapadlo. Obvykle se projektovaly miniaturní kuchyně, kde se člověk ani neotočil a jídlo se servírovalo u stolu otočeného do zdi. Při rekonstrukci, kterou zčásti realizovala firma na klíč a zčásti šikovní příbuzní a známí, byla možnost nejen měnit dispozici, ale od samého počátku měnit i materiály, povrchy. „Chtěli jsme domu dát úplně nový, více moderní nádech. Ne že by předtím bylo vše špatně, ale náš pohled na bydlení byl jiný,“ říká majitel domu. Manželé zatím nemají děti, zato se po domě prohánějí dva psi. „Ano, měli jsme od začátku jasnou představu o tom, jak má celé bydlení vypadat. Tu jsme získali listováním v časopisech a hodinami surfování na internetu. Navíc já se v oboru pohybuji, protože se zabývám prodejem interiérového kování, takže jsem požádal o spolupráci jednoho známého architekta, se kterým spolupracuji i v zaměstnání. Ten nakreslil celý dům a pomáhal s celkovým konceptem a hlavně s novou dispozicí,“ říká pán domu. „Můj kamarád, se kterým spolupracujeme i profesně, se na nás obrátil, protože zná práci našeho ateliéru a věděl, co od nás může očekávat,“ popisuje do telefonu architekt začátek spolupráce. Asi půlroční spolupráce byla pro obě strany víceméně bez problémů. „Oba majitelé domku velmi dobře cítí prostor. Sledují moderní design a současnou architekturu, takže od začátku věděli, co chtějí. Proto nám bylo jasné, že vzájemná spolupráce bude fungovat. Přehled o soudobém designu a jasně popsané požadavky na začátku spolupráce nám v mnohém usnadnily práci,“ komentuje dále architekt. Výsledkem je moderní, nadčasový a kvalitně provedený dům o obytné ploše kolem 150 metrů čtverečních.

Denní část je řešena jako jeden volný prostor, ložnice je od obýváku s krbem oddělená dýhovanými dveřmi. Jde o výsuvný jednoduchý mechanismus, který umožňuje oba prostory propojit. Jídelna je od obývacího prostoru oddělena jen opticky. Použité materiály jsou převážně přírodní, koncept lze do jisté míry nazvat jako „otevřený“. Šlo o to členit vnitřní prostory co možná nejméně a vytvořit otevřený prostor, který by ale poskytoval dostatek soukromí tam, kde je to třeba. Přirozené denní světlo dopadá do obýváku s jídelnou především dopoledne a podtrhuje kombinaci vyznění dýhových povrchů i masivních dřevěných podlah.

Návrh prostorové studie a zpracování interiérové a výrobní dokumentace pro atypický nábytek měl na starosti již citovaný architekt. „Kladli jsme důraz na dobré řemeslné provedení, na dobré stolařské prvky a detaily, protože ty ve výsledku tvoří největší přidanou hodnotu interiéru,“ hodnotí architekt.

Moderní a designový v tomto případě znamená až skandinávsky jednoduchý přístup. Žádná okázalá exhibice, ale příjemné bydlení.

Povšimněte si: použití dýh v interiéru; posuvných dveří; propojení jednotlivých prostor; točitého schodiště

-var-
Snímky: Iveta Kopicová

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte šikovného podlaháře?

Zadejte si poptávku v kategoriích: podlahy,dřevo.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: dokládka dřevěné parketové podlahy, rekonstrukce bytu v Brně, Dodávka plovoucích dřevěných a laminátových podlah do RD Račice.