Do postele bychom měli chodit spát anebo milovat se. Četba, jídlo, sledování televize nebo dokonce hádky s partnerem provozujte jinde, ideálně na místech tomu určených… Podle odborníků se na spánek připravujeme už ráno, kdy vstáváme vždy v obvyklou dobu a „nepřespáváme“. Před spaním je vhodné rozumně snižovat obrátky, nepít kávu po páté hodině a dopřát si krátkou procházku a relaxovat. Usnutí je především otázka relaxace, naučte se uvolnit všechny svaly, v dobré pohodě usnete do dvaceti minut. Při spánku dochází k obnově organizmu, nabíráme síly a odpočíváme. Aby vše probíhalo, jak má, musíme připravit v ložnici ideální podmínky.

Správný začátek

Nejde jen o psychickou pohodu, k navození příjemné atmosféry pomůže i zařízení ložnice. To by mělo odpovídat našemu naturelu, použít bychom měli uklidňující barvy (teplé odstíny) a minimálně dekoru. K zútulnění přispěje koberec, na oknech by neměly chybět záclony se závěsy. Opomenout bychom neměli kvalitní větrání (doporučuje se spíše zima) a dostatečný přísun denního světla.

Zdravý a klidný spánek

Samotnou roli hraje lůžko. Podle tradičního čínského učení feng-šuej je umisťujeme diagonálně naproti dveřím do ložnice. Postel by měla směrovat pokud možno záhlavím nebo pelestí ke stěně, což spáči zajišťuje silný a ochranně působící tok energie, zároveň by neměla být v těsné blízkosti okna. V současné době jsou lůžka nabízena ve dvou fázích. Jako první vybíráme rám včetně záhlaví, které volíme s ohledem na vkus, potřeby a samozřejmě i finanční možnosti. Druhou položkou je vnitřní vybavení, to znamená rošt a matrace.

Na trhu je nepřeberné množství (viz blok) a je na každém, jakému typu dá přednost. Zdravé lůžko musí umožňovat, aby páteř člověka, který leží na boku, měla podobu přímky a pánev byla vyrovnaná. Tak se celé pohybové ústrojí i vnitřní orgány dokonale uvolní. Zatímco páteř a velké klouby matrace podpírá, vystouplé části by se do ní měly pohodlně zabořit.

Důležité je zachovat dostatečnou hygienu lůžka. Je totiž známo, že každý spáč předá lůžku až litr tělesné vlhkosti za noc, proto musí být postel dostatečně prodyšná a zaručovat výměnu kyslíku. I tak se ale doporučuje matraci jednou za 5 - 10 let vyměnit. Postel by měla být o 20 až 25 cm delší, než je výška spáče, šíře pro jednu osobu je 90 cm a víc. Dvojlůžko by mělo mít šíři minimálně 160 cm, ideálně však 180 cm a víc. Starší generace by měla zvolit postel s vyšší lehací plochou, nejméně 45 cm.

MATRACE:Bultex – materiál tvoří miliony vzájemně propojených buněk, jejichž funkci lze přirovnat k malým samostatným pružinkám. Dokonalá pružnost zajišťuje rovnoměrné rozložené tlaku v každé poloze při spánku. S pružinovým jádrem – čím víc pružin matrace obsahuje, tím lépe reaguje na zatížení. Rozeznáváme dva typy: se samostatnými pružinami spojenými ocelovou spirálou a s tzv. taštičkovým jádrem. Každá pružina je uložena v samostatném obalu, takže fungují jako nezávislé písty. S latexovým jádrem (přírodní nebo syntetický kaučuk) – jádro má otvory, jejichž počet a velikost vytváří tužší nebo měkčí zónu, zároveň slouží k odvětrání. Mají dobré tvarové, pružicí i tepelněizolační vlastnosti. S kokos-latexovým jádrem – lisované kokosové jádro podporuje dobré provzdušnění, oproti matracím s latexovým jádrem jsou tvrdší, ostatní vlastnosti jsou podobné. S polyuretanovým jádrem – vyrobeny jsou ze dvou nebo více polyuretanových desek, případně i dalších přírodních materiálů (bavlna, vlna ad.). Průduchy zajišťují nejen odvětrávání, ale přispívají i k pružnosti. ROŠTY: Lamelové rošty – podporují ležícího člověka tam, kde vyvíjí nejmenší tlak, a zároveň ustupují v místech s největší zátěží. Soustava lamel a pístů nezatěžuje páteř a umožňuje ideální zakřivení. Bodové rošty (Lattoflex) – plastové body rozkládají váhu spáče přímo v konkrétním místě.

-td-Foto: Sembella, archiv