Předvánoční čas je i časem, kdy kromě shánění dárků, pečení cukroví přemýšlíme více než kdy jindy také o tom, jak a čím si doma zpříjemnit atmosféru, jak si svou domácnost vyzdobit. A samozřejmě to jsou květiny, které nám v tom mohou pomoci.

Ti, kdo dávají přednost čerstvým řezaným květinám, mohou zkusit vytvořit si o letošních Vánocích aranžmá vyznačující se elegancí, luxusem a zdobností. Pro aranžmá lze zvolit jakoukoli květinu, ale mezi trendy patří především karafiáty, křehká a něžná eustoma, tradiční růže, vznešená orchidea a další. Z barev dominují pastelové barvy, zejména růžová, bílá, fialová, zelená. Luxusního vzhledu se dá jednoduše docílit vhodně zvolenou zdobnou vázou, nebo přidáním perel, blyštivých šperků, korálků nebo stuh a jiných ozdobných předmětů.

Pokud chcete, aby byl výsledek opravdu dokonalý, nezapomínejte o Vánocích ani na hrnkové rostliny. Co si vyzdobit byt třeba překrásnými hyacinty? Jejich něžná bílá květenství vypadají téměř jako načechrané kopečky sněhových vloček, a doslova se tak snoubí se zimou za okny. Modré, fialové a jasně růžové květy zase rozzáří interiér a dodají mu potřebnou energii. Navíc byt nádherně provoní – jejich vůně je sladká, silná, a přesto jemná.

Hyacinty jsou pro čas Vánoc opravdu jako stvořené – v květinové symbolice vyjadřují klid a Vánoce by měly být především svátky klidu. A jak poznat barvu ještě nerozvinutého květu? Jednoduše, podle cibulky. Její barva totiž odpovídá barvě budoucích květů – bílá bude kvést bíle, načervenalá červeně a modrá modře.

Správnou vánoční atmosféru navodí také hvězdník, latinsky hippeastrum. Název této půvabné rostliny je příznačný, její květy mají tvar hvězdy, vypadají vlastně jako vánoční ozdoby. Kromě poměrně rozšířených červenokvětých jsou dnes na trhu k dostání i odrůdy s květy lososové barvy. Lze také doporučit letošní novinku Hippeastrum ‘Mocca’, jehož okvětní lístky mají mimořádně pozoruhodnou oranžovohnědou barvu se světle zeleným základem a působí vskutku exkluzivně. Hvězdníky se prodávají jako hrnkové rostliny i řezané květiny.

Ani s klasikou ale rozhodně nešlápnete vedle – poinsettie, známá jako vánoční hvězda, zdobí naše příbytky v období Vánoc již tradičně. Není nutné omezovat se jen na tradiční barvy – červenou a šarlatovou. V nabídce květinářství jsou k dispozici i rostliny v méně obvyklé, a možná o to hezčí, narůžovělé, lososové či žluté barvě. Krása poinzécie vydrží opravdu dlouho, a to především není-li umístěna u topení, kde je příliš suchý vzduch. Potřebuje dostatek světla, vody a jednou týdně přihnojit.

Když už je řeč o klasice, nelze nezmínit brambořík. Podobně jako hyacinty je tato vděčná vánoční rostlinka s poetickým latinským názvem cyclamen k dostání v mnoha barevných varietách. Její srdcovitě tvarované kvítky mohou mít celou řadu odstínů – od něžné a křehké bílé, přes růžovou, fialovou, až po typickou vánoční červenou a karmínovou barvu.

Bramboříky mají raději polostín a chladnější teploty (do 18 °C), proto je dobré umístit je na studenější místo, například do ložnice. Minibramboříky snesou i o něco vyšší teploty, a tak se z jejich pestrobarevných květů můžeme těšit i jinde v bytě.

Tip: Zvolíte-li si do aranžmá tulipány, pak je před použitím nechte trochu zavadnout, bude se vám s nimi pak lépe pracovat, jejich stonky budou ohebné, a díky tomu je lze všelijak ohýbat. Mějte na paměti, že tulipány ještě ve vodě trochu povyrostou, nebojte se jim tedy stonky zkrátit trochu víc. Jejich životnost prodloužíte, propíchnete-li jim stonek pod květem.

-td-Foto: Holandská květinářská kancelář