Výběr sedací soupravy patří v mnoha případech k rodinným událostem. Nad nejrůznějšími modely se schází celá rodina, všichni zkoušejí pohodlí, kritizují vzhled a dohadují se nad tvarem i barvou čalounění. Samozřejmě, že každý má svou představu, o niž bojuje, takže je celkem zázrak, že se nakonec dohodnou nad jedním modelem. A proč vlastně výběr podléhá takovým obstrukcím? Sedací souprava patří k dominantním prvkům obytného prostoru, často se používá a pořizovací náklady bývají vysoké. Před samotným výběrem se proto seznamte s nejdůležitějšími body, které byste měli při koupi znát. Trendy a tvary V současné době jsou v kurzu sedací soupravy s jednoduchými rovnými liniemi. Ještě před pár lety ovládaly trh široké a hluboké sedáky, dnes se jejich rozměr více přizpůsobuje lidskému tělu, velký důraz kladou výrobci na výplň sedáků. Ta by měla umožňovat nejen pohodlné sezení, ale zároveň by ani po letech nemělo být na sedácích znát jejich časté užívání. Tvar by měl být i po letech stejný, samozřejmostí jsou materiály vhodné i pro alergiky a dostatečná hygiena sedací soupravy. Nabízeny jsou klasické dvou nebo trojsedy sedy nebo rohové provedení, některé typy sedacích souprav jsou variabilní. Znamená to, že si tvar může každý uživatel sestavit podle svých představ a na míru prostoru. Standardní nabídkou už je možnost volby tvaru a materiálu podnoží stejně jako čalounění. Nelamte si hlavu s potahem Čalounění dodává vzhledu sedací soupravy šmrnc, vedle barvy a vzoru vybíráme typ materiálu. Nejběžnějšími jsou kůže nebo textilie. Nabízeny jsou v různých kvalitách, které velkou měrou určují konečnou cenu výrobku. Obecně platí, že vybíráme dostatečně odolný materiál, který se při užívání minimálně opotřebí. Kůže patří k oblíbeným materiálům, působí elegantně a vyvolává pocit přepychu, a to i přesto, že povrch nese známky přírodních defektů, jako jsou jizvy či různorodá hustota vlákna apod. Tyto neduhy přírody společně s patinou, kterou kůže získává časem, podtrhují estetický dojem. Existuje několik kvalitativních kategorií, které jsou určeny podle toho, která vrstva je zpracována. Svrchní vrstvy pod epidermem jsou velmi kvalitní a používají se na zpracování anilinové nebo poloanilinové kůže. Oba druhy jsou jemné a příjemné na dotek, od sebe se liší počtem přírodních defektů a probarveností. Vhodné jsou do méně frekventovaných domácností. Ze spodních vrstev se odděluje takzvaná štěpenka. Ta se řadí k méně kvalitním, proto se v konečné fázi probarvuje a ošetřuje ochrannými látkami a syntetickými pojivy.

Nabízena je v široké škále barev, běžná je její povrchová nerovnost (vpichy hmyzu, oděrky apod.). Kůži nevyhovuje přímé sluneční záření ani blízkost tepelných zdrojů. Obojí působí na její kvalitu i barevnost. Textilní čalounění poskytuje obrovskou nabídku barev, kombinací a vzorů. K výrobě se používá bavlna, viskóza, vlna, polyester, které jsou zastoupeny stoprocentně nebo v určitém poměru. Obecně platí, že přírodní materiály jsou náročnější na údržbu, praktičtější jsou proto zvláště do domácností s dětmi materiály syntetické. Kvalitu látky určuje hustota vazby, která je udávána v gramech na metr čtvereční. Platí, že čím je hodnota vyšší, tím je látka odolnější. Někteří výrobci nabízejí látky s teflonovou úpravou, která chrání povrch materiálu. Prach a běžná špína se minimálně usazují, částečky se snadněji vysávají, náhodou vylité tekutiny pak neprosáknou ihned dovnitř, povrchová úprava totiž zamezuje jejich vsáknutí. Doplňky Doplňky některých sedacích souprav jsou i menší odkládací stolky, které jsou navrženy ve shodném designu a rozměrem odpovídají soupravě, u níž budou sloužit. Lehké materiály a menší rozměr dovolují snadnou manipulaci, takže je možné je použít v kterémkoliv místě podle aktuální potřeby. Praktické jsou také odkládací police integrované na zadní straně sezení, podobně jako látkové kapsy pro uložení dálkových ovladačů.

Nový kabát V případě, že se rozhodnete ponechat si sedací soupravu a změnit jen její potah, vyhledejte čalouníka. Ten vám sdělí, kolik textilie bude přibližně na čalounění potřeba. Nezapomeňte, že u látek se vzorem je důležité pamatovat na nutnost sesazení, je možné, že budete potřebovat materiálu víc. Informujte se také na opakování vzoru. Velké a nápadné vzory nevyniknou na menších plochách (např. křesle), kde jsou praktičtější drobné dekory. A naopak, velká sofa se nemusíme bát obléci do nápadných dekorů.

-td-Foto: Soft Line, Vitra