Teď v zimě to (kromě víkendů a prázdnin na horách) možná příliš s pohybem nepřeháníme, spíše se poměr sportování a vysedávání u počítače v mnoha případech přiklání ke druhé možnosti. Zima je tak příhodné období k vylepšení pracovního koutu – zamyšlení se nad pracovním stolem, židlí, doplňky.

Židle s područkamiZkontrolujeme, jak na tom v naší stávající kanceláři vlastně jsme. Začneme od židle – máme opravdu důkladně podepřenou bederní páteř? Nebo nám záda v oblasti kříže „plandají“ ve vzduchu? V druhém případě na sebe bolesti zad nenechají dlouho čekat. Židle musí podepírat záda v celé jejich délce a navíc musí mít bederní opěrku – část čalounění vystupuje poněkud dopředu a drží křížovou oblast ve vhodné poloze.

Zkontrolujeme výšku nastavení židle – správná je ta, kdy při položení rukou volně na klávesnici svírá předloktí a nadloktí pravý úhel. Přitom je ale současně důležitá ještě druhá podmínka: monitor bychom měli mít ve výši očí. Většinou jsou ruce výš (tedy paže svírají v lokti ostřejší úhel), takže se posuneme výše na židli a pak zase máme monitor moc nízko. Řešením je tu podložení monitoru: nejlépe speciálním podstavcem, který se položí pod monitor na stůl. Obrazovka se tak dostane asi o 5 - 15 cm výše.

Pokud máme velký vyhovující stůl, ale na klávesnici je trochu vysoký a výškou židle se to nedá zkompenzovat, můžeme využít i nižšího mobilního stolu, na kterém bude položena pouze klávesnice a bude se pod velký vyšší stůl zasunovat.

Ale ještě zpět k židli. Dále zkontrolujeme úhel nastavení opěráku; je sice většinou flexibilní a přizpůsobí se tlaku opření, ale u starších židlí a hlavně u dětí, kterým někdy dáváme své starší modely židlí, je to důležité. Příliš zakloněni nepřirozeně předkláníme hlavu, tuhne nám krční páteř a svaly kolem lopatek...

A ještě něco: k počítači bychom si měli dát když už ne třeba rotoped, tak alespoň vhodný kobereček, na kterém si při dlouhé práci občas protáhneme tělo pár cviky. Důležité je narovnat záda, uvolnit páteř a paže, a také posílit zádové a břišní svaly.

A hned se budeme u počítače cítit pohodlněji...

-ag-Foto: Wiesner hager