Větrání se v zimě někdy trochu podceňuje, ale je velice důležité. I v mraze je nutné vyměnit v místnostech dokonale vzduch, ten „vydýchaný“ vyhnat ven a v co nejrychlejším časovém úseku dovnitř pustit vzduch nový, čerstvý.

Větráme krátce, ale intenzivně. Tuto základní poučku slýcháme velmi často. Navíc je ovšem optimální protáhnout vzduch „křížem“ - otevřít zároveň okna nebo dveře na protilehlých stranách místnosti.

Důkladné pravidelné vyvětrání místností není důležité jen v novém domě, ale zejména tam, kde se do staré stavby vsadila okna plastová. Místnosti byly „zvyklé“ na starý typ dřevěných oken, které dokonale nedoléhaly a jejich výměnou se vevnitř vzniklo úplně jiné klima – vlhkost se tu začala hromadit v úplně jiném poměru. Změnily se tedy vlhkostní poměry, ale režim v domácnosti se přitom nezměnil – třeba se vůbec neinstalovala digestoř, anebo zůstal zvyk příliš nevětrat. A tak se tu stane, že vlhnou stěny a dokonce se objevuje i plíseň.

K důkladnému větrání bychom měli ale udělat opatření ohledně květin (neměly by se ocitat zbytečně v průvanu) i zabránit tomu, aby poryvy průvanu bouchaly okny nebo dokonce rozbily sklo (je vhodné instalovat zarážky, závlačky apod.).

Je nutno dodat, že během celého roku jinak velmi užitečná klimatizace větrání nenahrazuje. Klimatizace umí vzduch vychladit, během celého roku odvlhčovat nebo provětrat, v zimě dobře topí. Ale místnost nevyvětrá, neboli čerstvý vzduch do místnosti nepřivede - to umí vzduchotechnika. Klimatizace ke své práci potřebuje logicky zavřená okna.

Koupelna Z koupelny jde do celého bytu nečekaně velké množství páry; což si neuvědomujeme. Až kdybychom instalovali domů vlhkoměr, možná by nás poměry vlhkosti překvapily. Koupelnu je tedy nutné větrat dvojnásob, zejména v zimních měsících. Neřešíme to ale tak, že otevřeme dveře z koupelny do předsíně nebo ložnice (to jen tam, kde je to nezbytné, protože koupelna nemá okno ani větrák), jinak vždy využijeme větráku a úplně nejlepší je v koupelně na chvíli naplno otevřít okno.

-ag-