Přinášíme druhé ohlédnutí za Salone Internazionale del Mobile. I letos jsme navštívili italský Milán - hlavní město nábytkového designu.

Sedněte si: ArperDlouhodobá spolupráce Arperu se studiem Lievore, Altherr, Molina přinesla na letošním veletrhu několik nových variant oblíbené židle Catifa a rozšíření kolekce Leaf. Rodina Catifa má nového člena: „sdružené sezení“ do veřejných prostor a židli na 4 kolečkách. Nový Leaf Lounge doplňuje židli a chaise-longue. Novinkami jsou křeslo Aston od Jean-Marie Massaud. Pro Arper novinku připravil také britský designér Simon Pengelly: jeho elegantní barová židle Babar se zatím vyrábí ve třech barvách (bílá, šedá a písková).

Skandinávie: Front Skupinu Front, kterou jsme na TVUJDUM.CZ před nedávnem představili, tvoří Sofia Lagerkvist, Charlotte von der Lancken, Anna Lindgren a Katja Sävström. Setkaly se během studií průmyslového designu na University College of Arts, Crafts and Design ve Stockholmu a v únoru 2003 začaly fungovat pod značkou Front. Na milánském veletrhu opět překvapily. Kolekce zvířecích lamp pro Moooi tak trochu připomíná Starckovy designové trpaslíky… „Chceme experimentovat,“ říkají o svém programu. Jejich experimenty 2006 pak kromě Koně a Králíka zahrnuly také Prasátko alias naturalistické lampy. Vítejte ve skandinávské stáji!

Ďábel u domácího krbu V doprovodném programu prezentovaném na milánském Trinnale letos dominovaly ženy. Genderové téma ženy jako matky, manželky a ochránkyně rodinného krbu (nebo sporáku) se změnilo. Podobně jako se mění a individualizuje domov i jak ho proměňuje design, mění se vztahy a role. Domov přestává být ústředním bodem rodiny, tříští a individualizují se jeho jednotlivé funkce. To byla ústřední myšlenka doprovodné akce „ďábelské ženy u rodinného krbu“, která vystřídala andělského ochránce. Výstava mapovala prostor „nového domova“, vztahů, role ženy v domácnosti… nebyl to feministický manifest, ale spíš „průzkum“ nového terénu, v němž se žena v moderní domácnosti ocitá. Autoři k zachycení aktuální situace u domácího krbu přizvali 35 umělkyň, mezi nimi byly například fotografky Vannesa Beecroft, Nan Goldin nebo Mona Hatoum, Rosemarie Trockel či Matali Crasset. Na Trienale pod společným tématem „žena-design-domácnost-nové vztahy“ vznikly instalace, videa, fotografie, návrhy předmětů denní potřeby, ale koncept zahrnoval i performance a čtyři diskuse. Kurátorkou této akce byla Claudia Gian Ferrari, design navrhla Matali Crasset.

Čísla závěrem Milánský veletrh měl letos bezmála 230.000 metrů čtverečních výstavních ploch (jde o čistou výstavní plochu), na kterých se letos – podle údajů pořadatelů – představilo celkem 2.500 vystavovatelů, z nichž celá řada byla ze zahraničí. Nová Fiera je opravdu zajímavá. Po omšelém a lehce chátrajícím výstavišti v centru města není ani památky, máme Italům co závidět. Tak zase za rok. V Miláně.

-var-Foto: archiv firem a Cosmit, pořadatel Salone del Mobile

// 28. ročník mezinárodního veletrhu nábytkového designu Salone del Mobile, Milán5.-10. dubna 2006, Rho-Pero, Itálie Doprovodné výstavy: Eurocucina, FTK-Technology for the Kitchen, EIMU, International Bathroom Exhibition, Salone Satellite http://www.cosmit.it