Z Čech je současná ruská architektura vzdálená a neznámá. Přesto dnes v Rusku vzniká zajímavý design.

Jedním ze zajímavých je i restaurace Cocon Club od dvojice architektů Vladislava Savinkina a Vladimira Kuzmina. Architekti Savinkin s Kuzminem patří mezi špičky současné moskevské architektury. Jejich práce se objevují v evropských architektonických časopisech a jejich kancelář pracuje pro zahraniční developery, kteří podnikají v Rusku, převážně pak v Moskvě. Jedním z jejich zajímavých počinů na pomezí designu a architektury je restaurace Cocon Club, kterou navrhli před několika lety pro společnost Hortus Harmonia Developing.

Obrovské termitiště, které prochází třemi patry interiéru, a špičkově provedený design vnitřních prostor vytvářejí z kokonu nepřehlédnutelný podnik. Ne nadarmo byl tento klub před třemi lety oceněn jako Nejlepší interiér roku 2003 v ruské architektonické soutěži Zolotoje sečenie. Odborníci označují práci dvojice Savinkin a Kuzmin za postmoderní (a postsovětskou), inspirovanou organickou architekturou od Gaudího po Gehryho. Zvenku má klub symetrickou a v podstatě jednoduchou fasádu a velká okna, uvnitř pak pečlivě provedené detaily a sladěné vybavení. Uprostřed prostoru ční mohutná améba. Ta nejvíce připomíná tvarosloví slavného Američana Franka O. Gehryho, známého muzeem moderního umění v Bilbau a pražským Tančícím domem. Cocon Club má rozlohu přibližně čtyřista čtverečních metrů. Kolem ústředního organického kokonu se vine skleněné schodiště, které spojuje jednotlivá patra. V precizně provedených skeletech je v přízemí umístěný bar s nijak rozlehlým tanečním parketem a toaletami. V prvním patře se ve skořepině skrývá další bar a restaurační sezení, v posledním patře je pak chilloutová zóna.

Původně zamýšleli Vladislav Savinkin a Vladimir Kuzmin vytvořit kokon z kovu a plechu, nakonec se rozhodli pro dýhu a dřevo. Vznik tak složité interiérové kreace ale nebyl jednoduchý: nejprve se celý prostor modeloval v třírozměrných simulačních programech, pak se vytvářel model v měřítku 1:10. Jednotlivé díly se s přesností na milimetr tvarovaly podle forem tak, aby kokony měly horizontální strukturu skladby dřeva. Tedy tak, jak je známe z přírody: utkané z tenkých vláken. Model měl autorům pomoci vytvořit jednotlivé funkční a prostorové vazby klubu. Zvolili dřevo a dýhy, které doplňuje transparentní nábytek Gamine, židle Bloody Mary a sofa od firmy Artifort. K tomu hraje měkká elektronická hudba a míchají se trendy koktejly.

Tak vidí moskevští architekti koncept kosmopolitního designového klubu. Interiér z přírodních materiálů získal díky dýhovému kokonu na intimitě a organickém výrazu. Jděte si odpočinout do kokonu, říkají s lehkou nadsázkou provozovatelé. Samozřejmě celková koncepce směřovala od počátku k tomu, aby se Cocon Club stal prestižní adresou design obdivujících hostů. I proto se náklady na realizaci, které ale provozovatel z pochopitelných důvodů neuvádí, musely vyšplhat hodně vysoko.

Cocon Club MoskvaDesign interiéru: Vladislav Savinkin a Vladimir KuzminGrocholskij pereulok č. 26, Prospekt Mira, MoskvaOtevřeno: pondělí - neděle od 12 hod. do rána

-var-Foto: repro z knihy New Bar + Club Design vydavatelství Laurence King Publishing www.coconclub.ru