Athénský hotel od architekta Karima Rashida nese jméno slavné manželky asyrského krále. S jeho designem se vrátíme do osmdesátých let. Nasaďte si zrcadlovky a v růžové košili vyražte na koktejl k bazénu.

Semiramis, v dávné minulosti nejspíš manželka asyrského krále Šamšiadada, byla podle dochovaných legend krásná a moudrá žena, která se mimo jiné elegantně oblékala. Podle dnešních měřítek bychom její tehdy nepřehlédnutelný oděv zařadili do kategorie unisex, protože se přesně nedalo poznat, jestli je v něm oblečený muž nebo žena. Jiné legendy ale naopak hovoří o tom, že to byla bezvýznamná mondénní žena od dvora. Každopádně po ní zůstal pojmenovaný jeden ze sedmi divů světa a také její jméno zní lehce přelétavou módností a koketérií. Dnešní jsme spojili s řeckým hotelem stejného jména, který je tak trochu retro. Retro do osmdesátých let.

Stejnojmenný hotel Semiramis na předměstí Atén svým názvem odkazuje do dávné minulosti a svým designem pak spíš k futuristické přítomnosti. Ale tak, jak ji známe z půvabných sci-fi filmů dvacet let nazpátek. Těžko říct, zda dva roky starý hotel na severním aténském předměstí, bude určený pro klientelu přijíždějící za historií starého Řecka, nebo za interiéry slavného architekta. Každopádně fluidní a pestrobarevný rukopis Karima Rashida je na první pohled nepřehlédnutelný. Svou estetikou Rashid tak trochu zůstává v osmdesátých letech. V době diska, pistáciové zmrzliny a Hříšného tance. Ale to jsou přesně ty ingredience, které na letní dovolené ve správně namíchaném koktejlu s radostí usrkneme. Nastálo by asi většina z nás v takových interiérech bydlet nechtěla, ale týden, dva pod slunečníkem… proč ne.

Karim Rashid patří k respektovaným autorům současného průmyslového designu, ale časté návrhářské výlety podniká také do oblasti nábytku. Připravuje kompletní interiéry, ale i různý užitý design. Věhlas Rashidova studia a hodně barevný rukopis vhodný do jižních destinací nejspíš vedly majitele hotelu Dakise Joannoua k tomu, aby amerického designéra přizval k návrhu interiérů svého hotelu Semiramis. Před dvěma lety tak vznikl čtyřhvězdičkový hotel s celkem 52 pokoji, hotelovou restaurací a bazénem. Tahle řecká míchaná zmrzlina je natočena především v odstínech růžové, světle zelené a melounově žluté. Vcelku jednoduchá budova odpovídající typicky středomořské architektuře posledních desetiletí má na fasádě s dvanácti výraznými balkóny umístěnou rashidovskou grafiku. Oblé améby se pak v různých variacích opakují také v interiérech, ať už jde o vzory na kobercích, nebo oblá růžová sofa v lobby. Karimovi Rashidovi se někdy vyčítá, že jeho repertoár je stále stejný a ničím nepřekvapující. Trochu lehce pokleslá diskotéková růžová v kombinaci s dalšími teplými barvami, křesílka a geometrické obrazce v lecčem mohou připomínat tuzemský bruselský styl. Ano, určitě bychom takové souvislosti našli, ale to není cílem. Světlé barvy se opakují na stěnách, na nábytku i barevných sklech, která jsou použitá jako zábradlí. Jemné mozaiky, které pro exteriéry navrhl také Karim Rashid, jsou v odstínech modré a bílé, oblé linky se pak opakují na dně bazénu. V restauraci, která jde přes dvě patra, se podává typická středomořská kuchyně, ale díky mezinárodní klientele na jídelním lístku najdeme také internacionální menu. Restaurant má kapacitu 120 míst, hotel pak doplňuje standardní vybavení v této třídě: tělocvična, bar, sauna a půjčovna aut. K dispozici je malé konferenční centrum o 165 čtverečních metrech a v lobby pak malý obchod lapidárně nazvaný ‘Karim’. Koupit si tady můžete designové kousky, které Rashid navrhl. Kifissia, kde se Semiramis nachází, je klidná rezidenční čtvrť: vlakem je to odsud do centra Athén přibližně půl hodiny. Ale tento hotel byl navržen pro odvážné chlapce v růžových cadillacích, co vyrazili do Řecka na dovolenou, a mají rádi retro osmdesátých let. U hotelového bazénu Semiramis potkají svou „pretty women“ a večer bude následovat „dirty dancing“. Internacionální design Karima Rashida je svůdný, mírně lascivní a tak trochu jako míchaná zmrzlina. Snadno se jí přejíte. -var- Hotel Semiramis, Athény Architekt: Karim Rashid Otevření: 08 / 2004 www.designhotels.comFoto: design hotels™