Harmonie materiálů

Harmonie materiálů

Moderní byt pro klienta, který má velmi dobré zadání a vytříbený vkus. Tak se dá charakterizovat dnešní interiér, který jsme...

Moderní byt pro klienta, který má velmi dobré zadání a vytříbený vkus. Tak se dá charakterizovat dnešní interiér, který jsme navštívili.

Majitelé byt koupili před několika lety v klidné vilové čtvrti v Praze. Protože chtěli bydlení v zeleni, s terasou a zajímavým výhledem, vybrali právě tuto lokalitu. Vlastně šlo o dva byty, které byly v rámci stavby celého bytového domu propojené. V moderním bytovém komplexu, který se měl začít stavět, s předstihem zakoupili plochu určenou původně pro dva byty. Dispozici konečného jednoho rozlehlého bytu tak mohli od samého počátku nejen ovlivnit, ale v podstatě zadat. Manželé s malým synem a dvěma psy měli od začátku jasnou představu o tom, jak má jejich bydlení vypadat. „Klient se na nás obrátil, protože zná naše realizace, a věděl, co od nás může očekávat,“ popisuje architektka začátek spolupráce. Doslova příkladné a pro všechny strany potěšující, jak o tom ještě bude řeč.

Oba majitelé bytu pracují ve stavební branži a cítí velmi dobře prostor. Pečlivě sledují moderní design a architekturu, takže od začátku se spolupráce vyvíjela jako velmi příjemná, přísná a přínosná. Bylo jasné, že spolupráce bude fungovat. Přehled o soudobém designu a jasně formulované požadavky na architektku v mnohém usnadnily práci. „Příliš jsme netápali: zadání bylo moderní, dokončený byt nadčasový a kvalitně provedený,“ říká architektka. Vstupní, respektive denní část je řešena jako jeden volný prostor (šatna tvoří pouze blok v prostoru), pracovna je otevřená, ale oddělitelná výsuvnými stěnami, jídelnu od obývacího prostoru dělí jen modul s audiotechnikou, kuchyň je průchozí. V celé šířce navazuje na tuto denní část terasa, která je jejím optickým i funkčním pokračováním.

Téměř „démonická“ chodba – z jedné strany ořechový obklad po celé délce (jehož součástí jsou skryté dveře do šatny, prádelny, WC, koupelny syna a také jeho pokoje), z druhé strany (betonové stěrky na stěnách) se dostaneme do třetí klidové části bytu (ložnice, pokoj hostů, koupelna rodičů a pokoj syna), která opět (stejně jako úvodní denní část) přetéká světlem a umocňuje odvážné, silné a přitom ukázněné kontrasty použitých materiálů.

Autorka pro zmíněnou podlahovou plochu (která byla původně určena pro ony dva menší byty) navrhla architektonickou studii zahrnující nejen dispozici, ale i veškeré materiálové řešení, které se postupně jen upřesňovalo. Základní koncept lze nazvat „beze stěn“. Šlo o to členit vnitřní prostory co možná nejméně a vytvořit otevřený prostor, který by ale poskytoval dostatek soukromí tam, kde je to potřeba. V celém prostoru vymezeném obvodovými stěnami je jen několik „pevných“ prvků – dva panely, v nichž jsou skryta předem daná jádra pro celý bytový komplex, vyzděné obvody koupelen a částečně vyzděné obvody ložnic.

Přirozené denní světlo i řešení umělého osvětlení tvoří celý prostor a podtrhuje kombinaci skleněných ploch s ořechovým dřevem, hliníkem a betonem.

Návrh architektonické studie, zpracování stavebně interiérové a výrobní dokumentace měla na starosti architektka. „Naše filosofie je založena na tom, že myšlenkově i fakticky průběh každé zakázky po celou dobu sledujeme, kontrolujeme a její hlavní části realizujeme. Kontinuita a vnímání souvislostí „všeho se vším“ je základem naší práce. Za její konečný výsledek pak můžeme ručit. Vynikající myšlenky mohou být pokaženy špatnou realizací a sebelepší řemeslné provedení nezachrání a neutají špatný, myšlenkový základ, který je na počátku. Proto každou věc realizujeme celou (mnohdy od výběru pozemku například u novostaveb), od studie přes projekt pro stavební povolení, realizační projekt, výrobní dokumentaci interiéru až po vlastní provedení na stavbách. Výroba interiéru probíhá v naší továrně, kde fungují stolařské prvky, výroba kovových prvků a čalounictví.“

Moderní a designový v tomto případě neznamená chladný nebo odosobněný. Naopak majitelé se v interiérech, na jejichž tvorbě se aktivně podíleli, cítí velmi dobře a ani po necelém roce užívání se tady prakticky nic nezměnilo. „Když se zhruba po roce za touto realizací ohlédneme, máme stále velmi dobrý pocit. Jsem spokojená. Rodině se tady dobře bydlí. Spolupráce – i díky přehledu, kultivovanosti a informovanosti a znalostem klientů – fungovala výborně. Celá realizace, která trvala asi půl roku, pro nás byla velmi příjemná. Věřím, že stále příjemný je také život našich klientů v tomto prostoru,“ končí architektka naši dnešní návštěvu.

Povšimněte si: použití ořechu v interiéru v kombinaci s kovem; výsuvných dveří; propojení jednotlivých prostor; betonové stěrky v koupelně.

-var-
Foto: Iveta Kopicová

Komentáře

Načítám komentáře...

  • Interiéry
  • Autor:
  • Vydáno:

Doporučujeme

Hledáte osvědčenou firmu na rekonstrukci?

Zadejte si poptávku v kategoriích: rekonstrukce.
Najdeme Vám ověřené firmy a řemeslníky s referencemi od zákazníků jako například: Koupelna, Návrh a realizace podkrovního bytu, rekonstrukce koupelny a WC.