Sto dvacet sedm let po vynálezu Edisonovy žárovky považujeme osvětlení interiéru za samozřejmé, a tak při výběru lampy hraje vedle jejího vzhledu významnou roli zdroj osvětlení. Vědci měli dostatek času ho vylepšit… Soustředili se na naše potřeby… vedle prvotního poslání, tedy osvětlit prostor, se celou dobu snažili vylepšit svítivost, snížit spotřebu energie, prodloužit životnost a nabídnout nám více barev světla. To vše se rok od roku dařilo lépe… Předchůdce žárovky Využíváme ji dodnes, avšak spíše při romantických příležitostech – svíčka. Ještě před Edisonovým vynálezem se používala běžně, přestože to bylo svým způsobem docela nebezpečné. Dokonce až do roku 1948 sloužila svíčka ve fyzice jako jednotka svítivosti (mezinárodní svíčka SI a Hefnerova svíčka HK), poté převzala její vládu kandela.

Svíčku nahradila žárovka (první se rozzářila 21. 10. 1879), která se v téměř nezměněné podobě používá dodnes. Jenže světlo využívá pouze ze 3 % spotřebované energie, a tak je celkem logické, že její nehospodárnost byla překonána. Nové zdroje Mezi nejčastěji využívané zdroje osvětlení patří halogenové žárovky, které oproti běžným žárovkám svítí při stejném výkonu o 30 % jasněji a jejich životnost je dvojnásobná. Používají se ve většině dekorativního interiérového osvětlení, v lankových systémech a osvětlení v podhledu. Výběr se řídí jejich vyzařovacím úhlem, který může být 10 - 60 stupňů. Platí, že menší úhel je vhodný na osvětlení jednotlivých předmětů (obrazu, sošky), větší pak osvětluje část zdi apod. Výhodou halogenových žárovek je možnost jejich stmívání a integrace UV filtru.

V našich domovech zdomácněly také zářivky, které díky předřadníkům neblikají a svítí ihned po zapnutí. Používají se zejména k osvětlení kuchyňské pracovní desky a v koupelnách k zrcadlu. Dobré vlastnosti zářivky donutily výrobce najít řešení, které umožní trubici „vtěsnat“ do menších svítidel. Řešení bylo jednoduché – stačilo trubici stočit – vznikla kompaktní zářivka. Jenže tvar se neujal, a tak výrobci zdroj vylepšili – tedy navrátili se k zavedenému a kompaktní zářivce propůjčili klasický tvar žárovky. Její životnost se vyčísluje na cca 6.000 hodin, což je 6x déle než u běžné žárovky. Oproti ní ušetří až 75 % elektrické energie. Světelná budoucnost Už před několika lety byly světu představeny LED diody. Zpočátku se díky malé svítivosti využívaly jako zdroje u navigačního osvětlení (zemní svítidla u příjezdových cest), později v některých dekorativních lampách. Jejich účel byl ale jednostranný. Výrobci investovali do vývoje těchto zdrojů nemalé částky, viděli v nich totiž velkou budoucnost – a nemýlili se.

Od začátku totiž díky dlouhé životnosti a velmi nízké spotřebě elektrické energie vyhovovaly nárokům uživatelů. Časem se LED diody daří zdokonalovat. Mají vylepšenou optiku a lepší chlazení, což přeloženo do českého jazyka znamená, že se zvýšila jejich svítivost, životnost a neporuchovost. V současné době se jejich životnost počítá na úctyhodných 60.000 hodin. V kombinaci s výběrem 16 miliónů různých barev a nízkou spotřebou elektrické energie patří k bezkonkurenčním zdrojům osvětlení. Jak vybírat zdroj osvětlení? 1. Nesmí přečnívat ze stínítka 2. Musí mít vhodnou barvu 3. Na toaletách a v koupelnách musí ihned reagovat na zapnutí 4. Musí mít shodný závit a předepsaný výkon

-td-Foto: Archiv