Dnešním dílem zahajujeme nový seriál o světovém designu. Pravidelně budeme představovat „to nejlepší“ ze světového designu. A kde jinde začít než ve Skandinávii? Mýtus IKEA Když se řekne Skandinávie a severský design, většině z nás naskočí čtyři písmena IKEA a žluto modrá barevná kombinace. Příběh jednoho z největších producentů a prodejců relativně levného a účelného designu začal před osmdesáti lety, kdy se v roce 1926 narodil ve Smalandu na jihu Švédska zakladatel IKEA, Ingvar Kamprad. „Vyrůstal na farmě Elmtaryd nedaleko vesničky Agunnaryd. Už jako malý chlapec si Ingvar plánoval, že si založí svou vlastní firmu. Začal prodejem zápalek v nejbližším sousedství, které objížděl na kole. Zápalky nakupoval ve velkém a levně ve Stockholmu a pak je jednotlivě prodával po okolí za velmi nízkou cenu, která nicméně stále přinášela dobrý zisk. Později prodej rozšířil o nabídku ryb, vánočních ozdob, semen, kuličkových per a tužek,“ tak začíná fenomenální příběh slavné firmy, jejíž některý výrobek má doma asi každý z nás. Celkem dnes existuje 235 obchodních domů ve 34 zemích a oblastech světa. IKEA Group vlastní 207 obchodních domů ve 24 zemích (údaj ke květnu 2006) a pro skupinu IKEA Group pracuje 90.000 zaměstnanců ve 44 zemích. Ale není to jen obří IKEA, ale i řada dalších firem, které po revoluci začaly do Česka dovážet severský nábytek, sklo, keramiku, kuchyňské potřeby a další doplňky buď vyrobené ve Skandinávii, nebo vyrobené podle návrhů severských designérů. Zrození skandinávského designu Skandinávský design měl a má vliv na celou světovou scénu. Inspiruje svým minimalismem, jednoduchou stylizací i přírodními materiály. Pod označením skandinávský design obvykle zahrnujeme všechny země severského společenství: Dánsko, Island, Finsko, Norsko a Švédsko. Obvykle je tento design spojovaný s jednoduchými tvary, důrazem na funkčnost a také přístupem, který lze nejlépe označit jako „demokratičnost“, tedy dostupnost pro široké publikum. Označení „skandinávský design“ bylo poprvé použité v roce 1951 při výstavě v Londýně. Ta se jmenovala Skandinávský design pro život. Posléze tento region a jeho tvůrce proslavila putovní výstava po Americe (1954 - 57). Mezi základní charakteristiky kromě již zmíněného demokratického přístupu patří světlo, nenáročnost a funkčnost. V padesátých a šedesátých letech minulého století symbolizoval severský design modernismus a byl v rámci propagace prezentovaný na řadě výstav, přehlídek, v knihách a časopisech. Skandinávci si uvědomili, že design je skvělá obchodní komodita, ale že i zároveň slouží v rámci propagace jejich kultury. Za posledních 15 let se tedy skandinávský design na mezinárodním poli přesunul také do nových oblastí včetně hudby, videa a módy. Vybrali jsme nyní to nejlepší ze skandinávského designu: jména a návrhy, které byste neměli opominout. Top ten / Skandinávie I. Každý žebříček top ten s sebou nese zjednodušení a opomenutí některých jmen, přesto zde nabízíme top ten ze severu.

1) Verner Panton, stohovatelná židle Panton, Dánsko, 1959 - 60 Elegantní klasika se s velkým úspěchem vyrábí dodnes. 2) Eero Aarnio, křeslo Pastil/Pastilka, Finsko, 1967 Nepřehlédnutelný doplněk sci-fi filmů 70. let. A samozřejmě každého interiéru.

3) Yngve Ekström, křeslo Lamino, Yngve Ekström, Švédsko, 1956 Dřevěná elegance, která neurazí v žádném interiéru.

4) Ingeborg Lundin, váza Jablko, Švédsko, 1957 Skandinávské sklo a porcelán se vyznačují elegancí a jednoduchostí.
5) IKEA styl Kdo by ho neznal, kdo by ho neměl doma. IKEA je fenomén. 6) Arne Jacobsen, křeslo Egg, 1956 Že ho odněkud znáte?
7) Arne Jacobsen, židle Mravenec, 1951 Stohovatelná, levná a často k vidění ve veřejných prostorách. Letos více než půlstoletí starý návrh stále funguje. 8) Eero Saarinen, židle Tulip, 1956 Vyrábí se s područkami nebo bez nich.

9) Eero Koivisto, Dodo, 2002 Nejmladší generace skandinávských designérů o sobě také dává vědět.

10) Bo Steenberg, lavička Opus, 2003 Jednoduché tvary a přírodní materiály – hlavní atributy skandinávského designu.

-var- Foto: archiv jednotlivých výrobců O Skandinávii si přečtěte například na www.scandinavianhouse.cz. Příště: Skandinávie podruhé