Chystáte se malovat? Na stěny můžete jít se štětcem, houbou i kartáčem – a výsledek bude originální! V prvních letních dnech už netrpělivě procházíme bytem nebo některou jeho místností a čekáme jenom na tu správnou chvíli, kdy přikrýt nábytek a pustit se do malování. Ti kreativnější nevolají malíře, ale probírají se v obchodě barvami a chystají si štětce.

Na trhu jsou tónovací barvy v plastových lahvičkách od několika výrobců a v několika velikostech. Každý obal má na sobě vzorník, který ukazuje, jakého odstínu dosáhneme smícháním kilogramu bílého nátěru s jednou (dvěma, třemi...) lahvičkami tónovací barvy. Toho můžeme využít a vymyslet si místnost v jedné barvě, ale v několika tónech sytosti. Míchání je jednoduché, nemusíme si dát v tomto případě barvy odborně namíchat. Do několika nádob si připravíme různé ředění například oranžové barvy. Kilogram bílého Primalexu smícháme s jednou lahvičkou tónovací pasty a vymaluje jím jednu stěnu. Dále použijeme slabší ředění na strop, potom sytější odstín (dvě lahvičky) na další dvě stěny, z nichž třeba jednu můžeme dekorovat některou z mnoha jednoduchých technik.

Třeba ještě vlhkou stěnu vykartáčujeme. Plochý a středně tvrdý kartáč namočíme do bílé barvy lehce zředěné vodou – barva nemá stékat z kartáče. Kartáč přitiskneme na hadr, aby se přebytečná barva obtiskla. Potom jím po oranžově natřené stěně táhneme postupně všemi směry – vždy děláme asi 20 - 30 cm dlouhé tahy, které se budou překrývat a různě křížit. Vytvoří se jemné pruhy, ve kterých budou obě barvy přecházet jedna v druhou. Potom můžeme ještě pokračovat stejným způsobem, jenom temnější oranžovou barvou.

Na mokrou stěnu můžeme také aplikovat jemné „zmačkané“ obrazce, kterých dosáhneme jednoduše: místo vedle místa přitlačíme na stěnu mycí mořskou houbu nebo zmačkanou jelenici.

Další možností, a velice efektní, je podle šablony nebo od ruky (nepravidelnosti jsou v tomto případě půvabné) vytvářet od stropu k podlaze široké pruhy střídavě světlejším a tmavším odstínem téže barvy. Výsledkem bude dojem starodávné, jemně vybledlé tapety.

-ag-Foto: Archiv In