Berou tradiční ikony našeho každodenního života, dávají je do pohybu. A tak trochu si z nich utahují. Řeč je o trojici designérů, která si říká Velká hra. Jsou tři, jsou mladí a rádi žertují… Tentokrát na téma design. Grégoire Jeanmonod, Elric Petit a Augustin Scott de Martinville vytváří „velkou designovou hru“ z věcí, které jsou dávno zažité. Všichni tři se potkali na škole designu v Lausanne a v létě roku 2004 založili designérskou skupinu nazvanou Velká hra. Jejich ambicí je svět designu pojmout právě v duchu názvu skupiny: jako velkou ironickou hru. Vytvářejí nové objekty, které pracují s nám dobře známými kódy, manipulují s věcmi, které důvěrně známe. Současná průmyslová produkce vyžaduje nová pravidla hry, říkají Petit, de Martinville a Jeanmonod. Jejich první kolekcí, kterou představili na loňském milánském veletrhu, byl soubor „Heritage in Progress“, ve kterém konfrontovali naše tradiční „bohatství“ se současným životním stylem. Pod označením kulturní bohatství představují například vycpané hlavy ulovených zvířat, které si už stovky let věšíme na zdi zámků a domů. S humorem a jistým odstupem je trojice Velké hry proměňuje do současných podmínek. I vycpaná zvířecí hlava může mít svou průmyslovou a ekonomickou logiku, tvrdí trojice.

Zvířecí trofeje nadále nemají být výsadou bohatých, ale v současné průmyslově vyspělé společnosti by měl každý mít právo vlastnit svého uloveného jelena na zdi. To, že si ho uloví v nejbližším hobby marketu, je právě ona „velká hra“ se symboly a novými souvislostmi na poli současného designu. Kromě jeleních hlav vyřezaných z překližky představili Petit, de Martinville a Jeanmonod ve své milánské kolekci také vyřezávané skládací kozy určené pod pracovní desky. U nich si opět pohráli se zaběhnutými stereotypy alpské lidové tvořivosti. Doplňuje je tradičně pojatá lampa ze silikonu. Namísto svíček je osazená LED diodami, které mohou měnit barvu.

Vezměte lupenkovou pilku a vzhůru do kutilství: takový je dnešní design. Je v tom hodně ironie, která jim ale vynesla mezinárodní pozornost. Společně s Adrienem Roverem pak na veletrhu Salone del Mobile 2005 skupina Velká hra představila ještě nástěnnou kožešinu, typický produkt lovecké tradice 18 století.

Trojice mladých designérů si pohrává s významy současného designu, staví se ironicky k „buržoazní“ tradici alpských zemí a v neposlední řadě ukazuje, že i v IKEA si jednou budeme moci koupit vlastní jelení hlavu z překližky. -var-S použitím podkladů Big Game Repro: Big Game Courtesy http://www.big-game.ch/