Jestli chcete vědět, co mají lidé většinou na podlaze, podívejte se do inzerátů „byty k pronájmu“. Zajímavé jsou také nabídky nových bytů v prodeji. Fantazie jako by zde vymizela. Opakuje se zde víceméně pořád totéž. V bytě je „dlažba a plovoucí podlahy“. Nebo o něco honosnější „parkety a dlažba“. Či zase o něco levnější kombinace „linoleum a dlažba“, přičemž za linoleum se často vydává daleko lacinější a méně odolné PVC. Případně obrázek doplňují koberce, i když to mnoho nenapovídá o jejich kvalitě, koberec může stát 200 i 2.000 korun/m2.

Možností je mnohem vícDaleko nezvyklejší než obvyklá čtyřka (koberec – PVC – dlažba – plovoucí podlahy) jsou další, zajímavé podlahy mnoha nečekaných proměn, struktur, vzhledu a vlastností. Je tedy škoda nechat se omezovat jen touto klasikou, když je výběr daleko širší. Za mnohé jmenujme nádherné cementové dlažby (např. teraco), podlahy z materiálů, jako jsou mramor, travertin nebo žula, dále kaučukové podlahy a betonové lité podlahy, dokonalé a krásné přírodní linoleum anebo sadurit.

Dlažba nejen do koupelnyPodívejme se na zdánlivě běžné dlažby keramické, které u nás sice najdeme v kuchyních, halách a samozřejmě koupelnách, zatímco v obývací části bytu jsou dosud nevyužívané. Na rozdíl od jižních zemí, kde přispívají k ochlazování horkého interiéru a jsou ve společenské části bytů a domů zcela běžné. U nás jsou v obytné části bytu ještě poněkud nevyužité, i když spoluvytvářejí elegantní výrazný interiér, v létě chladí a v zimě krásně hřejí, pokud se pod ně umístí vhodné podlahové topení.

Keramické dlažby se vyrábějí buď jako lesklé, nebo matné dlaždice, navíc mohou být v protiskluzové úpravě, toho se využívá právě v kuchyni nebo koupelně. Všechny typy se vyznačují snadnou údržbou, odolností a vysokou životností.

Krásné, luxusní, ale drahéMramor, travertin a žula se využívají na podlahách většinou v komerčních, honosnějších prostorách, ale najdeme je i na podlaze salónů starých vil. I dnes se s nimi v rodinných domech s úspěchem experimentuje, ale již jen ojediněle. Jejich pořizovací cena je totiž značně vysoká (obvykle se pohybuje od 2.000 Kč/m2 výše), ale výsledkem je krásná, luxusní a trvanlivá podlaha.

Mramor i žula vynikají nádhernou kresbou a zabarvením, které může být v odstínech bílých, smetanových, narůžovělých, až po oranžové, červené, zelené...

Dlaždice z těchto přírodních kamenů jsou běžně k dostání ve formátech 30,5 x 30,5 cm při tloušťce 1 cm, případně v rozměrech 60 x 30,5 cm nebo 15 x 30,5 při tloušťce 1,2 a 3 cm. V povrchové úpravě vede leštěný povrch. Pomineme-li vysokou pořizovací cenu mramorové nebo žulové podlahy, která je odvislá od velikosti zvoleného formátu, povrchové úpravy, kvality a druhu těženého kamene, místa těžby a také zabarvení (tmavší odstíny jsou dražší), musíme ještě počítat s obtížnou pokládkou a také náročnější údržbou. Dlažbu z leštěného přírodního kamene je potřeba čistit suchou cestou - vysáváním nebo zametáním, pro zvýšení lesku pak používat speciálních lešticích past.

Podlahy z přírodního kamene, jako jsou mramor a žula, jsou vhodné do reprezentačních prostor, obývacích pokojů, koupelen a kuchyní. Obecně lze říci, že k tmavě zbarvenému kameni se hodí spíše světlý nábytek, se světle až bíle zbarveným skvěle ladí kovové prvky.

Jako z bavlnkyDalší podlahy, které vynikají elastičností, pružností a výrazně tlumí zvuky, jsou kaučukové. Díky svým skvělým vlastnostem rozhodně stojí za pozornost, a proto se na ně blíže podíváme v samostatném článku, stejně jako na další zajímavé podlahy z materiálů teraco, sadurit a z konglomerovaného kamene technistone.

-ag-Foto: Iveta Kopicová, Gondola Graniti