Když přicházíme – třeba na návštěvě – do koupelny, už při otevírání dveří jsme podvědomě víceméně připraveni, že vejdeme do bílého, světlého interiéru. Nemusí tady být jenom bílá, ale často převažuje, případně nás čeká jen nepatrná odchylka ve formě krotkých pastelových tónů na obkládačkách. Většinou nejsme nachystáni na řádění přímých jasných barev. Ono to je totiž s takovými barvami v našich malých koupelnách trochu obtížné.

Ani v nových domech se koupelny většinou neplánují jako velkorozměrové, takže místo výrazných barev, které místnost zmenšují, spíše bojujeme o to, jak koupelnu opticky pomocí barev rozšířit, zvětšit, zvýšit. Jen ve skutečně rozlehlých koupelnách pak vynikají výrazné syté barvy, různé kombinace velkých barevných obkládaček, elegantní černobílé šachovnice na podlaze a případně i tmavého stropu. V rozměrné koupelně, která je tak velká jako paneláková ložnice nebo větší, se výrazné barvy ovšem uplatní dokonale. Zejména když se kombinují s jasnou čistou bílou na vaně, umývadlech, bidetu a WC míse.

Olivová barva je sympatická a navozuje pocit relaxace. Vytváří také zajímavé efekty světlejších a tmavších valérů kolem bodových světel. Zajímavou kombinací je olivová a terakota. Jedna na stěně a podlaze, druhá na obkládačkách. Syté a teplé barvy potřebují už jen probleskování bílých doplňků, jako třeba obrázků na stěnách (obrázky v „nepromokavé“ úpravě, vhodné do vlhkých prostor), a také tvarově výrazné, dokonalé koupelnové doplňky – kelímky, misky, mýdlenky, zásobníky mýdla. Nic se ale nesmí degradovat nevhodným výběrem materiálů – všechno by mělo být nejlépe ze silného bílého porcelánu. Zbývá už jenom vybrat krásné, designově dokonalé baterie.

Ale olivovou barvu na stěnách či obkladech můžeme doplnit mnohem méně stroze, dekorativnějšími předměty. Na poličky lze naaranžovat velké plechové krabice od oliv, které se dají využít na různé drobnosti. Autentický vzhled mají plechovky staré a poohlédnout se po nich můžeme třeba v Itálii. Květináče před oknem mohou mít dekor s olivami, nebo je můžeme vložit do velkých galonů od olivového oleje.

A kdo jde do extrému, vybaví koupelnu i dekadentním toaletním papírem s obrázky zelených oliv nebo olivových ratolestí.

-ag-Foto: Sapho, Laufen, archiv