Ergonomie je věda zabývající se nejen velikostí, poměry a vzdálenostmi jednotlivých předmětů, ale i jejich tvarem tak, aby byly co nejvíce přizpůsobeny lidskému tělu a udržovaly jeho přirozené držení. Takovým příkladem může být židle, která svým tvarem nutí sedět vzpřímeně, a předchází tak křivení páteře.

V širším slova smyslu ergonomie aplikuje vědu zabývající se vztahy mezi člověkem a předmětem do uspořádání prostředí tak, aby maximalizovala produktivitu, minimalizovala námahu a zmenšila únavu a nepohodlí, ať již v kuchyni, pracovně, jídelně...

Pohodlí je to, oč tu běží O ergonomicky vhodně uspořádaném prostoru svědčí to, když zde máme pocit pohodlí. Když nás například při práci u počítače nebolí hlava ani záda, krk, zápěstí a při delším sezení neotékají nohy. V kuchyni se pak zbytečně nenaběháme, máme vše při ruce a ani při delší práci vestoje nás nebolí záda, za krkem ani ruce atd. V jídelně se zas nebudeme u stolu mačkat, bude se nám sedět pohodlně a nebude problém odsunout se od stolu.

Co nás bolí u počítače Obtíží a zdravotních poškození, které bývají dávány do souvislosti s touto prací, je celá řada. Většina z nich je provázena bolestivostí, kterou lze brát jako důležitý varovný signál, že v naší pracovně není něco v pořádku – máme nevhodnou židli, špatně umístěný monitor, nesprávně velký stůl a tak podobně.

Trpíme-li bolestí zad v bederní a křížové oblasti páteře, která bývá vyvolána důsledkem tlaku na páteřní ploténky, máme pravděpodobně nevhodnou židli, která nám nezaručuje správné držení těla, nebo je „zakopaný pes“ v nepřiměřených rozměrech pracovního místa, stolu. Máme-li nepříhodně umístěný monitor a nepatřičnou židli, budeme mít bolesti krční a šíjové oblasti páteře související s nesprávnou polohou hlavy a horních končetin. Pociťujeme-li při práci u počítače bolení rukou a paží, které je podmíněno rychlými opakovanými pohyby prstů, pak za to možná mohou nevyhovující klávesnice a myš, jejich časté používání nebo nevhodné umístění, tvrdé područky. A pokud nás bolí hlava nebo oči, s největší pravděpodobností zde máme chybné osvětlení, nesprávně umístěný nebo nekvalitní monitor.

Co s tím Na nejvíce zdravotních obtíží se může podílet židle. Abychom bolesti způsobené nevhodnou židlí minimalizovali, tak vybereme takovou, která bude splňovat veškerá ergonomická kritéria. Těmi se rozumí dostatečně široký a hluboký anatomicky tvarovaný sedák, permanentní podepření zad ve všech polohách s možností regulace přítlaku opěráku, eventualita nastavení hloubky sedáku, libovolné nastavení výšky područek. Ergonomická židle zabezpečí tzv. dynamické sezení, tedy změnu polohy těla zejména dopředu do pracovní pozice a dozadu do pozice relaxační. Přitom je důležité permanentní podepření zad, které nám umožní automatické přizpůsobování zádové sedací opěry pohybům trupu, což umožňuje samotný mechanismus židle.

Co se týká správného umístění monitoru, tak zde se vědci většinou shodují, že horní řádka textu na obrazovce by měla být nepatrně pod úrovní očí. To proto, že jakákoli část obrazovky nad úrovní očí zvyšuje napětí v krku a ramenech. Máme-li obrazovku moc vysoko, protože např. leží na počítači, investujeme do závěsu na počítač, který se umístí pod stůl. A naopak, pokud je monitor umístěný příliš nízko, podložíme ho podložkou nebo ho usadíme na nastavitelné rameno, umožňující jeho zvednutí nad stůl.

Důležité je věnovat pozornost pracovnímu stolu, především jeho velikosti a výšce, aby poskytoval pohodlnou pracovní plochu a dostatečný prostor pro dolní končetiny. Rozměr a tvar pracovní desky by měly umožňovat proměnlivé uspořádání všech zařízení a pomůcek. Nejvhodnější jsou pracovní stoly s tzv. „ergo hranou“. Rádius a náběh této hrany umožňují příjemný kontakt s pracovní deskou.

Zdánlivé maličkosti, jako jsou klávesnice a myš, je potřeba mít také důsledně vybrané a umístěné. Klávesnici dáme tak, abychom seděli kolmo k počítači a aby umožňovala polohu předloktí, zápěstí i dlaně v jedné rovině. Její sklon by měl odpovídat asi 10 až 15°. Umístění na výsuvné desce, které je sice praktické - úsporné, bychom se měli vyhnout. Neumožňuje totiž dostatečnou oporu zápěstí.

U myši se vyvarujeme jejímu svírání. Co se jejího tvaru týká, měla by být symetrická, aby se dala používat oběma rukama. Vhodné je ji umístit na podložce s měkkou (nejlépe gelovou) vyvýšenou částí pro zápěstí. Při práci s myší by se neměla ruka vytáčet z přímé osy se zápěstím. Lépe se nám bude pracovat s bezdrátovou myší.

Do ergonomických produktů se rozhodně vyplatí investovat. Vybavení pracovního místa vhodnými ergonomickými pomůckami zpříjemní a zkvalitní práci, ale i významně omezí dlouhodobé ohrožení zdraví. -td-s využitím podkladů společnosti 3MFoto: Gruber+Schlager, Vitra