Může se stát, že i když si v obchodě zakoupíte komodu, domů si ve skutečnosti vezete šifonér. Zub času se podepsal na názvosloví některých solitérních kusů, pro pořádek se proto na ně podíváme zblízka. Může se to hodit. Název komoda se totiž stal univerzálním pojmem pro všechny solitérní prvky vybavené zásuvkami. Ve skutečnosti má ale každá skříňka svůj název a původně dokonce sloužila jen k určitému účelu. Módní komody Dříve se k ukládání oděvů využívala truhla, která byla ozdobena barevnými malbami, řezbami či intarziemi. Čím víc zdobení, tím víc viditelné místo. Jenže objemné truhly nebyly praktické, vespod uložené oděvy se nesnadno vyjímaly, a tak kdosi v 16. století přidal zásuvku. Základ ke komodě, v podobě jak ji známe dnes, byl na světě. Časem se vzhled lehce pozměnil, funkčnost ale zůstává. Stále sestává ze dvou, tří nebo čtyř širokých zásuvek, které jsou přes celou přední fasádu. Praktické šifonéry Šifonér můžete mít doma a ani o tom nevíte. Mohli vám ho totiž prodat s označením „štíhlá komoda“. Správný název pro vysoké útlé úložné prvky se sedmi a více zásuvkami se totiž pomaličku vytrácí z hovorové češtiny. Původně sloužil pro umístění věcí, které se jinam nevešly. Dnes ho využíváme podle toho, v jaké místnosti jsme pro něj našli místo. Pohled do současnosti Moderní pojetí komod i šifonérů má jednoduché tvary podpořené subtilní podnoží. K výrobě se používá dýha dřeva (nejčastěji třešeň, ořech, dub), které evokuje pocit blízké přírody, minimalistickým interiérům sluší laky ve vysokém lesku (nejnověji černá, bílá, přetrvává olivově zelená nebo oranžová).

Nejčastěji se pro ně nachází místo v ložnici, oblíbené jsou ale i v obývacím pokoji či v chodbě. Po pravdě jim to ale sluší všude tam, kde pro ně najdeme místo. Díky tvaru i barevnému provedení je jejich univerzálnost nanejvýš praktická. Tak trochu jiná… V dávných dobách se lidé striktně drželi pravidel o zařízení interiéru. Až časem, i kvůli nedostatku prostoru, se oprostili od zažitého řádu a využívali i přesunovali solitéry po celém bytě, jak bylo potřeba. Časem dokonce vznikly nové typy nábytku, jejichž tvar napodoboval tvar mezi komodou a šifonérem – vznikl hybrid, ale nikdo o něm ani na chvíli nezapochyboval. Ať už jen jedna řada zásuvek, nebo čtyři stejně velké úložné prostory, nikdo nepřemýšlel o názvu. Nevadí, máme-li pro něj doma místo a líbí se nám, pak není co řešit, je náš.

Nezapomeňte: 1. Šifonér má sedm a víc užších zásuvek. 2. Komoda má 3 - 4 široké zásuvky. 3. Nehodí-li se ani jeden, existují v nabídce firem jiné solitéry poskytující úložné prostory. 4. Najděte pro solitér místo, kde vynikne jeho tvar a stále bude po ruce.

-td-Foto: Zanette, Flai a Ligne roset