Z téhle návštěvy si nejspíš zapamatujete skříň. Není vestavná, ale naopak: ční do prostoru.

Majitel tohoto bytu tíhne k truhlařině, rád si kreslí a má vztah k architektuře. Takto sám sebe charakterizuje Ladislav, který nás do svého bytu pozval dnes. Na stole ležely připravené plány oné skvělé skříně, vedle stála právě otevřená láhev červeného Cabernetu Sauvignon a Ladislav byl skvěle připraven na vpád médií do svého soukromí. „Jsem starý mládenec, nestydím se za to a rád si hraji s materiálem. I proto jsem si vymyslel tenhle červený válec. Skříň, ve které mám poschovávané různé, především pracovní věci,“ říká na úvod milý hostitel.

Ale pojďme od skříně trochu zpátky a přibližme si, jak tento byt vznikl. „Jednoduše: když jsem ho zdědil po babičce, byl v hrozném stavu. Sám jsem ho rekonstruoval a většinu prací si zde udělal sám. Baví mě to, mám spoustu technických a stavebních příruček, v garáži správnou kutilskou výbavu a sadu velkých kladiv,“ trochu přehání Ladislav. Věděl, že do bytu občas zavítá návštěva, ale jinak nemusí řešit dětský pokoj a také provoz vícečlenné rodiny, a tak si mohl vyhrát s detaily a technickým zpracováním celého interiéru. Na pomoc si přizval několik kamarádů, vesměs profesionálů, kteří pracují v oblasti interiérů. „Byla to chlapská záležitost, vždycky jsem to nakreslil, kamarádi to zkorigovali, opravili moje největší přehmaty a pustili se do práce. Takže byt mě stál mnohem méně, než bych musel zaplatit firmě. Ale samozřejmě také spoustu času a omylů,“ říká Ladislav. Ale podle svých vlastních slov času měl dost a chybami se člověk učí.

Pojďte tedy s námi na prohlídku. O kutilství nemůže být ani řeč, a i když náš hostitel rád toto slovo používá, je byt až překvapivě dobře provedený a za některé technické detaily by se nemusel stydět ani profesionál. Střídmá barevnost v měkkých teplých tónech dobře koresponduje se dřevem (na podlaze jsou položeny parkety), kuchyňský kout je opticky propojený s obývacím prostorem, který je velmi jednoduše zařízený. „Jsem konzervativní, takže to bylo jednoduché rozhodování: pohodlná sedací souprava, samozřejmě televize a knihovna,“ směje se Ladislav.

Dolévá víno a pokračuje: „A teď se pojďte podívat na ten válec… jak se podařilo udělat kování!“ Je vidět, že červený elipsoid, který odděluje spací část ložnice od pracovního místa, je opravdovou chloubou majitele. Závěsy plynule jezdí v sádrokartonovém podhledu, ze kterého do pokoje svítí jednoduchá kulovitá svítidla.

A jaké další úpravy nebo změny chystá Ladislav ve svém bytě? „Zatím žádné, jsem spokojený. Ale nemohu vyloučit, že se za pár let nepustím do celkové rekonstrukce a všechno poletí pryč. Pak si vymyslím další „libovosti“ a začnu znova. Protože mě to baví,“ říká tak trochu kutil, řemeslník a bytový architekt-samouk v jednom.

Povšimněte si: skříně ve tvaru červeného válce, která dominuje ložnici, střídmé kombinace přírodních materiálů

-var- Foto: Iveta Kopicová