Lakovaný nábytek je obnoveným trendem několika posledních let. Světu ho kdysi dala Čína, oblíbilo si ho baroko i devatenácté století a nábytkové stěny osmdesátých let opatřené lakem ve vysokém lesku si jistě ještě mnozí pamatují.

V novém kabátě Současné průmyslové laky se od těch před dvaceti lety přece jenom výrazně liší. Mají mnohem vyšší mechanickou i chemickou odolnost a světelnou stálost. Slunce pražící oknem na lakovanou komodu tedy mnoho škody nenapáchá, nicméně nezničitelný ani dnes lak není. Pořídíte-li si kuchyňskou sestavu nebo úložný nábytek opatřený lakem, hravosti malých dětí neodolá. Také to byste měli zohlednit při rozhodnutí, zda následovat trend.

Trendy Trendem posledního roku je nábytek opatřený bílým lakem. Působí vzdušně, lze ho doporučit do malých prostor a navíc je nadčasový. Trh nabízí také lakované povrchy výrazných barev, které působí opravdu atraktivně. Nicméně je třeba si uvědomit, že například červená sestava nábytku bude jen problematicky kombinovatelná s mnoha drobnostmi, které doma běžně máme, a je tedy zavazující. Není přece možné například knihy vybírat podle barvy hřbetu místo jejich obsahu.

Údržba Nábytek je nalakován akrylátovými laky. Vnitřní plochy mohou být opatřeny lakovanou fólií. To zaručuje odolnost proti působení vody po potřísnění, pokud je bezprostředně plocha osušena. K odstranění prachu a lehkého znečistění použijte hadřík z materiálu nepouštějícího vlákna (např. bavlněného, lněného nebo z jelenice) navlhčeného velmi slabě vodou s několika kapkami čirého saponátu na nádobí na vlhkost odpovídající vlhkosti lidské ruky. Ošetřovanou plochu lehce, nikoliv však až do mokra otřete a okamžitě poté vytřete do sucha suchým hadříkem. Při vytírání matných ploch nepoužívejte silný tlak na hadřík, jinak by mohlo dojít k nevratnému vyleštění ploch.

Drobné katastrofy Při silnějším znečistění lze použít větší množství saponátu, nikoliv však koncentrovaného. Plocha musí být ošetřována bez použití tlaku a následně očištěna hadříkem s čistou vodou. Ta musí být okamžitě setřena suchým hadříkem. Nebojte se chemie Při použití ostatních komerčních prostředků na čistění nábytku je nutno dodržovat návod výrobce. Doporučujeme vám, abyste si takový prostředek před použitím nejprve vyzkoušeli na méně viditelné ploše. V žádném případě nesmí být použity pro ošetření bílých nebo světlých ploch barevné čističe nebo politury a jiné přípravky obsahující olej. Použití olejových politur, oživovacích olejů a jiných přípravků obsahujících oleje nelze doporučit ani na nábytek lakovaný matným lakem, neboť dojde k jeho nerovnoměrnému vyleštění. Rovněž nesmí být použity prostředky obsahující brusné a lešticí pasty, prášky a jiné látky schopné poškrábat plochu.

-jop-Foto: Hülsta, Laufen, Former, Nábytek Říha