Výrazně ovlivnil design šedesátých let. Jeho Bubble chair hrála v řadě filmů. Mistr plastu, i tak se říká finskému designérovi Eeru Aarniovi. Na konci letošního listopadu finský designér Eero Aarnio obdržel z rukou finského prezidenta čestný titul profesor. Významné ocenění, které se tomuto designérovi dostalo, odráží především jeho mnohaletou práci a obrovský přínos nejen finskému designu, ale i jeho význam v celoevropském měřítku. Na finské ambasádě v Berlíně bude až do 4. ledna 2008 otevřena retrospektivní výstava prací Eera Aarnia nazvaná „Retropop, Phantasie und Tagträume“. Takže pokud máte cestu do německé metropole, můžete si finský design prohlédnout naživo. Pro ostatní máme „virtuální prohlídku“ připravenou právě nyní.

O americkém charitativním projektu firmy Luminaire, která společně s aukční síní Christie's dražila slavné psíky Puppy v rámci „Puppylove Project“, jsme již psali letos v březnu (přečtěte si článek zde). Šestatřicet designérů si tehdy vzalo do parády plastikové psíky Puppy, trochu i trochu víc je učesalo a předekorovalo, a výtěžek této netradiční aukce pomohl výzkumu proti rakovině.

Vliv finského designéra Aarnia byl největší v šedesátých letech, kdy výrazně ovlivnil populární kulturu. Jeho křesla, která se mimochodem vyrábějí dosud, najdete v celé řadě filmů té doby. Ačkoliv nábytek navrhuje dodnes, navždycky zůstal známý především díky použití plastů v nábytkové výrobě šedesátých let.

Eero Aarnio se narodil v roce 1932 a v šedesátých letech začal experimentovat s plasty. Studoval v letech 1954-1957 na Institute of Industrial Arts v Helsinkách a vlastní praxi si otevřel v roce 1962, kdy začal pracovat jako průmyslový a interiérový designér. Tehdy také vznikla jeho barevná, organicky tvarovaná křesla, která bourala tehdejší představy o sedacím nábytku. Nejslavnější jsou bezesporu křeslo Ball (1963), následoval Pastil (1968) a Bubble (1968). Dodnes jsou to ikony sci-fi filmů a sladkých šedesátých let, které najdeme v nejznámějších muzeích designu a moderního umění (jmenujme například Albert Museum v Londýně, MoMA v New Yorku, Vitra Design Museum ve Weilu am Rhein a další).

Ale Eero Aarnio nezůstal mimo aktivní scénu, stále navrhuje a na jeho webu si můžete prohlédnout i jeho nejnovější práce, jako je například stůl Parabel (1994), židle Focus (2000) a dětské sedátko Tipi (2002). Neomezuje se jen na plasty, ale používá i kov, dřevo a další materiály.

Většina jeho návrhů se dodnes vyrábí a úspěšně prodává po celém světě. Eero Aarnio má řadu fanoušků, kteří nadšeně sbírají jeho organické a krásné designové kousky. Jsou nepřehlédnutelné, a tak si je řada hudebních skupin a zpěváků vybrala na obaly svých desek. Stejně tak je znáte z obálek časopisů. Prostě Eero Aarnio právem patří mezi nejslavnější finské designéry. -var- S použitím zahraničních podkladů Foto: www.eeroaarnio.com Více o tvorbě Eera Aarnia najdete také na www.eeroaarnio.com

Související články:Světový design XVI.: Alfredo HäberliSvětový design XV.: Werner AisslingerSvětový design XIV.: Louise CampbellSvětový design XIII.: Marcel Wanders Světový design XII.: Illka Suppanen Světový design XI.: Verner Panton Světový design X.: Španělsko Světový design IX.: Konstantin Grcic Světový design VIII.: Patricia Urquiola Světový design VII.: Terence Conran Světový design V.: Thorsten van Elten Světový design IV.: Finsko Světový design III.: Belgie Světový design II.: Francie Světový design I.: Skandinávie poprvé