V minulém článku věnovaném podlahovým krytinám jsme nakousli téma kaučukových podlah, které jsme slíbili probrat trochu blíže. Tak tedy: Kaučuková podlaha je podobná přírodnímu linoleu (marmoleu). Zde ale její podobnost více či méně končí...

Jaká tedy je?Pro výrobu kaučukové podlahy se využívá syntetického nebo přírodního kaučuku, ten se získává přímo ze stromů, nebo většinou z vedlejších ropných produktů. Čím vyšší je jeho obsah v podlahovině, tím lepší jsou její vlastnosti – je zejména odolnější proti tlaku, je elastičtější a pružnější, což je velmi příjemné, pokud dlouho stojíme, nejen na pracovišti, ale třeba také doma v kuchyni při každodenním delším vaření. V kuchyni také oceníme další dobré vlastnosti této podlahy, a to sice voděodolnost, nenasákavost, hygieničnost a snadnou údržbu, neboť se pokládá bezespárovou technologií. To všechno předurčuje kaučukovou podlahu i pro použití v předsíních, chodbách, halách a dalších namáhaných prostorách. V koupelně vypadá velmi originálně a neotřele.

Další její výborná vlastnost se dobře uplatní například v ložnicích v 1. patře rodinných domů. Zejména v dětském pokoji. Nejen že je tato podlaha hygienická a vhodná pro alergiky, výborně se uklízí a udržuje, ale navíc se ještě dětské aktivity, skákání a jiné dovádění dají doslova utlumit. Kaučuková podlaha totiž výrazně tlumí zvuk; kročejové zvuky se dokonce mohou snížit, podle slov výrobců, až o 15, ale i 18 dB. Kaučuková podlaha však netlumí jenom zvuk, ale dokonce také i světlo, přesněji řečeno odraz světla - nepříjemné odlesky. To ještě dále znásobuje příjemný pocit z pobytu v místnostech, zejména když si můžeme vybrat přesně podle svého vkusu vzor a strukturu podlahoviny takřka v jakékoliv barvě a odstínu. Přičemž bychom měli mít na mysli, že jednobarevnou podlahu budeme muset častěji uklízet. Materiál je tak dokonale hladký, že je na něm vidět v jednobarevném provedení někdy doslova každé smítko.

A aby nebylo výčtu předností tohoto druhu podlahoviny málo, je třeba ještě zmínit, že kaučukové podlahoviny jsou odolné i proti vrypu, nejsou na nich vidět ani stopy po kolečkových bruslích nebo botách s hrubou podrážkou. Kaučuk dokonce bez úhony odolá i cigaretovému nedopalku, má vynikající protipožární vlastnosti a odolnost proti krátkodobému působení rozpouštědel, zředěných kyselin, olejů, tuků atd. Jediné, co nám může trochu pokazit tento výčet předností, je cena, ta se podle barevnosti, dekoru, struktury a provedení pohybuje cca od 800 Kč za m2.

Pokud nás ale ani trochu vyšší pořizovací cena neodradí a ohlídáme-li si její pokládku, která musí být provedena na absolutně rovný podklad, kdy stěrka musí být opravdu kvalitní a poctivá, pak budeme zajisté spokojeni. Kaučuková podlaha krásně ladí s technonábytkem a novými materiály, působí v ploše nadčasově, moderně a netradičně.

-ag-Foto: Bulthaup