Stále se něco děje, stále je co objevovat, obdivovat, hledat a nacházet. Svět bydlení není výjimkou, pojďme se tedy podívat, co nového přinesl uplynulý měsíc…

Whirlpool získal cenu Poslední designérský projekt In.Home firmy Whirlpool získal prestižní ocenění iF Product Design Award 2007. Zpráva dorazila z Hannoveru, kde má Mezinárodní fórum designu iF sídlo. Jedním z měřítek pro získání této ceny byla otázka, zda je projekt In.Home schopen plně se prosadit ve vysoce konkurenčním mezinárodním prostředí. Za zmínku stojí informace, že o cenu za produktový design iF pro rok 2007 soutěžilo 2.293 výrobků z 35 zemí, zařazených do 12 různých kategorií.

Dětská Pantonka Originální tvar židle, kterou na rozhraní let 1959 - 1960 navrhl Verner Panton a která získala název po svém stvořiteli, se vryl do paměti všech milovníků kvalitního designu. Patří k jeho ikonám a dodnes se na ni můžete posadit doma i v nejrůznějších restauracích. Málokdo už ale ví, že je také první židlí vyrobenou z jednoho kusu plastu. Na počest jejího autora představila švýcarská společnost Vitra její dětskou verzi. Materiálem, tvaroslovím i technologií se shoduje s „dospěláckou“ verzí, jen je o 25 procent menší. Vyrábí se v nejrůznějších pestrých barvách a stojí 3.170 Kč.

Novinka v dotykovém ovládání Společnost Siemens představila sklokeramickou varnou desku s inovativním dotykovým ovládáním touchSlider. Požadovaná teplota se nastavuje dotekem nebo jemným přejetím prstem ovládacího prvku v podobě klaviatury. Na konci tohoto panelu, uvnitř varné desky, je umístěn inteligentní senzor, který dle síly signálu pozná, jaký teplotní stupeň nastavit. Čím blíže senzoru se prst nachází, tím intenzivnější signál senzor zachytí a podle síly nastaví adekvátní teplotu. Inovativní elektronika umožňuje přesnou regulaci jednotlivých varných zón v rozmezí 1 - 17 stupňů, včetně mezistupňů. Funkční digitální displej umístěný v přední části spotřebiče informuje o aktuálně nastaveném stupni vaření. Všechny varné zóny využívají technologii highSpeed, která dokáže snížit čas potřebný pro přípravu pokrmů až o 20 %. Varné desky jsou vyráběny v šířích 30, 60, 80 nebo 90 cm se dvěma, třemi, čtyřmi nebo pěti varnými zónami, včetně možnosti rozšíření plochy pro větší hrnec nebo pekáč. Zvolit lze indukční ohřev nebo highSpeed, plošný rám je z hliníku či nerezu. A cena? Od 27.455 Kč až do 44.955 Kč.

Kuchyň v černém Černá barva spojovaná s půvabem, smyslností a luxusem se stala základním odstínem při ladění současného interiéru. Společnost LG Electronics ihned reagovala na tento trend a představila kuchyň Beautiful Black Kitchen spojující špičkový design s užitností a nejmodernějšími technologiemi. Základem jsou úložné skříňky s povrchovou úpravou černý lak ve vysokém lesku doplněné stříbrnými úchytkami. Pracovní deska může být v různých dezénech a nám blízkých barvách. Smyslně červená, pomerančově oranžová či sluníčkově žlutá – nejen ty, ale i ostatní odstíny budou společně s černou vytvářet působivé kontrasty. Dominantním prvkem je americká chladnička (GR-P227KGAA) se zrcadlovými dveřmi, stojanem na víno, automatem na vodu i led, pyšnící se energetickou účinností třídy A. Uživatel ocení její antibakteriální prvky bioshield a biosilver využívající technologie Moist Balance Crisper a Ice Beam Door Cooling zajišťující optimální ochranu potravin. Nechybí mikrovlnná trouba rovněž v černém provedení vybavená technologií SolarDOM, která využívá sálavý ohřev a halogenové osvětlení. Technologie umožňuje přípravu pokrmu z vnitřní i vnější strany zároveň, čímž jsou zachovány živiny a šťavnatost. Součástí kuchyně je i parní pračka Steam wash zařazená díky využití energie a výkonu v třídě A++. Motor Direct Drive je umístěn přímo na buben, čímž se znatelně snižuje hluk a množství vibrací. Dvacetiminutový program Refresh regenerující prádlo využívá páru k odstranění pachu z oděvů a snižuje potřebu žehlení.

A co nového přinese tento měsíc, tak na to se podíváme opět až začátkem měsíce následujícího.

-td-Foto: Whirlpool, Vitra, LG Electronics, Siemens