Masivní dřevěný nábytek je stále krásný a moderní. Byl odedávna a dodnes je synonymem kvality, solidnosti, bytelnosti, ale i určité úrovně, společenské prestiže a potažmo majetku – nakonec rozložitý nábytek, mnohakusové těžké soupravy staré jídelny se jen tak nevešly do nějaké místnůstky, ale byl na ně potřeba pořádný rozlehlý salón.

Pořídíme-li si masivní nábytek nový, případně repliku historického kusu nebo dokonce starý originál, čeká nás specifická péče o něj. Masivní dřevo se chová podle svého a své také, aby dobře vypadalo, požaduje. Je například, jak každý ví, citlivé k proměnám teploty a vlhkosti vzduchu – ve vlhku nasákne vzdušnou vlhkost, ale potom zase dokáže opakovaně vyschnout. Naším úkolem je, aby tyto výkyvy nebyly příliš markantní a aby při nich nábytek nestrádal a neztrácel kvalitu.

V údržbě bude ale rozdíl podle toho, jestli máme velmi staré křeslo, nebo nové křeslo, vyrobené už zcela jinou technologií a zejména ze speciálně upraveného dřeva. Dřevo se dnes suší proudy vzduchu, je ochlazováno a zase prohříváno – jsou napodobovány změny teploty, kterým pak může být nábytek vystaven, přístroje přitom kontrolují vlhkost vzduchu v sušárně a další faktory. A teprve po skončení tohoto složitého procesu se začne vyrábět nábytek. Nábytek z takto upraveného dřeva je pak na údržbu méně náročný.

Jaký přípravek zvolitZáleží na dřevině či povrchové úpravě dřevěného nábytku. Pokud si ještě nejsme jisti, nenakupujeme v hypermarketu, ale úplně nejdříve se poradíme přímo u prodejce, případně ve specializované drogerii. Správná politura by měla odstraňovat z nábytku prach i případné skvrny a nikdy by neměla ucpávat póry dřeva. Nemá také propouštět vlhkost.

Pokud jde o vzhled, přípravek musí oživit a projasnit matné a zašlé dřevěné plochy; celý kus nábytku by měl doopravdy výrazně „prokouknout“. Důležitá je ovšem také vůně, ani s ní se to ale nemá přehánět. Opačný problém býval před lety, kdy nebyl takový výběr přípravků; občas tehdy býval výsledkem pravidelné péče o krásný nábytek nepříjemný odér v pokoji. Toto v dnešní době již nehrozí, stačí si jen správně vybrat a pak se už jen těšit z krásy kvalitního celodřevěného nábytku...

-ag-Foto: De Zotti, Calligaris, De.Facto, Vitra