Základem pro pohodlné a spokojené bydlení je bezpochyby i kvalitní podlaha nenáročná na údržbu, odolná proti mechanickému poškození, ale přitom splňující veškeré naše nároky na moderní bydlení, je pěkná na pohled a vhodně celý interiér doplňuje. Vedle nejčastěji volených podlahovin, jako je plovoucí laminátová nebo dřevěná podlaha, dlažba, PVC nebo koberec, máme na výběr ještě z jiných a mnohdy zajímavějších krytin. O některých jsme již psali trochu více zde a zde, a o jiných si něco málo povíme ještě dnes. Zaměříme se na ty materiály, které jsou pro nás velkou neznámou a nebo již zapomenutou klasikou.

Podlahy z materiálu technistoneMezi ty méně známé patří technistone, konglomerovaný (a tedy umělý) kámen - výsledek české výroby, který nabízí širokou paletu barev a nečekané barevné efekty. Vyrábí se z několika surovin - z drceného granitu, křemičitého písku a někdy dokonce také ze zrcadlových střepů. I v této podlahovině je většina přírodních surovin (z více než 90 %). To vše je pospojováno polyesterovou pryskyřicí. Konečný materiál se probarvuje pigmenty na mnoho odstínů.

Z konglomerovaného kamene technistone se vyrábějí velkoplošné desky a různé atypické tvary, které se používají na pulty, pracovní plochy, parapety a podobně. Podlahy jsou pak doménou velkoplošných dlaždic i třeba drobné mozaiky. Dlaždice jsou běžně nabízené v rozměrech 30 x 30 cm, 40 x 40 cm nebo 60 x 60 cm a o tloušťce 1, 2 a 3 cm, není však problém si nechat vyřezat i atypický rozměr. Používá se rovněž na schodiště, a to rovná i točitá. Nabízen je v povrchové úpravě vysoký lesk, který patří k nejžádanějším, tryskaný, broušený nebo pololesk.

Mezi přednosti tohoto umělého kamene patří jeho výborná pevnost v tlaku, tahu i ohybu a pružnost, při manipulaci tedy nepraská a neláme se. Je mrazuvzdorný, dobře odolává chemikáliím, je nenáročný na údržbu - podlahu z tohoto umělého kamene stačí jen setřít vlhkým hadrem. Povrh není třeba dále leštit nebo voskovat.

Podlahovina z technistonu se skvěle hodí do moderně zařízeného interiéru, v němž převládají kovové prvky. Vzhledem k tomu, že má nízkou nasákavost a vysokou odolnost proti mechanickému poškození, lze ji použít také v koupelně, kuchyni i vstupní hale.

TeracoPovědomý název, ale již méně užívaný materiál, který je ovšem velmi trvanlivý, díky minimálnímu množství spár nenáročný na údržbu a nám známý především ze starších bytových domů, starých třeba 60 let, které už často nejsou v nejlepším stavu. Ovšem tím jediným, co je zde často jako nové, jsou schody, parapety nebo obklady z materiálu teraco!

Moderní podlahy teraco patří do velké skupiny podlah cementových vyráběných z kamenné drtě a cementové malty. Tento typ podlah je možné objednat jako klasickou podlahu litou anebo jako dlaždice – tady si můžeme vybrat mezi glazovanými nebo neglazovanými. Na výběr máme i povrchovou úpravu, kdy teraco nemusí mít podobu jen drceného kamene, ale nabízeno je i v úpravě hedvábný či vysoký lesk. Plochu této podlahoviny lze kombinovat se sklem nebo kovem, čímž se dají vytvořit velmi zajímavé obrazce.

Vzhledem k tomu, že podlaha z teraca je velmi odolná a nenáročná na údržbu, je vhodná pro všechny více namáhané prostory, jako je chodba, kuchyně, ale i zimní zahrada, balkon či terasa. Podobně jako dlažba je i tato podlaha studená, vyplatí se tedy pod ni, pro zvýšení komfortu, zabudovat podlahové topení.

Známé - neznámé linoleumVelmi často a nesprávně je zaměňováno za PVC, ale oproti umělému PVC nabízí přírodní linoleum nápaditější design, širší a trvanlivou barevnost, je antistatické a antibakteriální. Jde o podlahovinu vyrobenou z přírodních surovin, ze směsi přírodních pryskyřic, lněného oleje, dřevěné (případně korkové) moučky, velmi jemně mletého vápence, přírodních pigmentů a juty, která je použita jako podložka. Prodává se pod různými obchodními názvy, pod kterými se skrývá stejný materiál lišící se pouze nabízeným designem a barevností. Například pod označením marmoleum se skrývá linoleum s mramorovým dezénem. Protože je dokonale probarvené po celé své tloušťce, barva beze změn vydrží celá léta; materiál je extrémně odolný proti otěru, prošlapávání, změně odstínu. Dále také proti tlaku (neměly by mu ublížit třeba ani nohy skříně) a je také tepelně odolný, upadlá cigareta by neměla zanechat stopu. Povrch této podlahoviny je velmi příjemný, pružný a výborně se udržuje – nikde nemá žádné spáry. Prodává se v rolích o šířce 2 metry nebo ve čtvercích 50 x 50 cm, přičemž do bytů a méně namáhaných prostor se hodí linoleum o tloušťce 2 mm, pro více zatěžované prostory je třeba volit silnější tloušťku, a to od 2,5 mm až po 4 mm.

Linoleum, pro jeho větší křehkost, je na pokládku náročnější než PVC, vyplatí se ji tedy svěřit oborníkům. Podklad musí být dokonale rovný a mírně vlhký (vlhkost nesmí přesáhnout 2,5 - 3 %). Linoleum se pak následně k podkladu lepí speciálními lepidly na linoleum a jeho jednotlivé díly se za tepla svařují svařovacími šňůrami shodné barvy. Výsledkem je, nebo by alespoň být měla, bezespárá podlaha.

Tato padlahovina je oproti PVC i náročnější na údržbu. Nesvědčí jí voda, proto je třeba ji udržovat vysáváním a vytírat důkladně vyždímaným hadrem. Vytírat se má čistou vodou bez chemických přípravků, při větším znečištění se doporučuje použít pouze přípravky pH neutrální.

Pro své vlastnosti je linoleum vhodnou podlahovinou pro obývací a dětské pokoje, možné je ji použít i v ložnicích.

Závěrem jen tolik, ať už si z široké nabídky podlahových krytin vybereme tu, a nebo tu, chceme-li mít podlahu opravdu kvalitní, musíme nejen pečlivě vybírat, ale také si ohlídat její pokládku a následně jí věnovat tu péči, kterou vyžaduje. Teprve poté budeme se svou podlahou spokojeni.

-ag-Foto: Technistone a.s., J&I Ketva s.r.o.,Rýdl - podlahové centrum

Související články:Krása kaučukových podlahTypické a atypické podlahoviny Koberec jako dominanta interiéru