Trápí vás nehezky vyhlížející, nerovný, stále praskající strop? Schovejte ho pod podhledy! Je sice pravdou, že doménou stropních podhledů jsou většinou rozlehlé místnosti – úřady, školy a komerční prostory všeho druhu, za určitých situací se ale s výhodou využívají také v relativně menších obytných prostorách. Snížit a upravit se jimi dají jak vysoké místnosti starých bytů, tak i místnosti relativně nižší, u nichž však je na závadu nedostatečná zvuková izolace.

Útulnější, příjemnějšíV bytech s extrémně vysokými stropy se majitelé často rozhodují, zda vytvoří patro. Pokud od tohoto záměru upustí, zbude jim neútulná vysoká místnost, kde jsou špatné světelné i teplotní podmínky. Právě zde jsou podhledy takřka ideálním řešením, neboť přispějí k zlepšení prostředí z hlediska úspor na topení, světla i celkového vzhledu interiéru a úrovně bydlení.

V místnostech s nižšími stropy se používat stropní podhledy nedoporučuje, vzhledem k tomu, že strop sníží, ale při vhodném výběru jejich barvy a materiálu lze i zde najít vhodné řešení a strop si jimi vylepšit.

Přednosti - co podhledy umějí a proč jich využívatPředevším se u podhledů nabízí široká možnost použití (nebo spíše široké důvody použití). Jejich důležitou předností je radikální vylepšení vzhledu starých stropů, vyrovnání jejich nerovností a markantní zútulnění celé místnosti. Další předností je poměrně snadná a rychlá montáž. Reklama uvádí dále také „skvělý estetický vzhled“ - může to tak být, ale záleží na nás, co vybereme. Rozhodně lze doporučit důkladně a v klidu se seznámit s úplnou nabídkou všeho, co je dostupné. Na trhu jsou ještě občas i dosti nevkusné barevné pseudobarokní, pseudoempírové a podobné čtverce hýřící několika barvami; to vše z plastu, který je zřetelný – tedy navíc z esteticky neodpovídajícího materiálu. Na druhé straně vybrat můžeme výrobek esteticky přímo dokonalý.

Kritéria – čeho si všímatVšechny druhy podhledů, ať už plastové, minerální nebo sádrokartonové, musejí splňovat různá náročná kritéria. V normě musejí být, například pokud jde o akustiku, hygienu, odolnost proti vlhkosti, mechanické poškození či trvanlivost. Je nezbytné, aby podhledy také vyhovovaly těm nejpřísnějším požárním směrnicím (protipožární odolnost). Důležitá je mechanická stálost a s tím související záruka proti prověšení.

Zkrátka toho, co je dobré si ohlídat při výběru stropních podhledů, je celá řada. Proto se k tomuto tématu vrátíme a důkladně podíváme na to, jak různorodě mohou podhledy vypadat, z jakých skupin podhledů vybírat, pokud jde o materiál, barvy, vzory, systém upevnění, a které podhledy můžeme montovat sami. Kdy volit velkoplošné podhledy a kdy pospojovat strop z malých segmentů a také na to, jak je to s umístěním světel.

-ag-Foto: Archiv In, Rigips