Plovoucí podlaha se stala nejpoužívanější podlahovinou interiérů. Příjemný vzhled, nenáročná pokládka, nepřeberná škála desénů a měkký došlap z ní udělaly standard. A aby bylo z čeho vybírat a stále jsme mohli objevovat a obdivovat, co vše je možné, výrobci vymýšlejí další a efektivnější povrchové úpravy plovoucích podlah...

Plovoucí podlahy se dělí podle použitého materiálu (nebo materiálu na nášlapné ploše) v zásadě na laminátové, celodřevěné, polodřevěné, korkové a korkovo-dřevěné. Pokud jde o vzhled, už jsme si zvykli na úpravu přírodní (natur) a rustikal, která buď napodobuje selský styl, například široká patinovaná prkna, anebo má typické zabarvení, třeba našedlé. Navíc se ale stále objevují další a další povrchové úpravy, velmi efektní. Aktuální vzhledy plovoucích podlah se vyznačují různou kombinací odstínů, jejich mícháním a prolínáním, patinováním, kartáčováním a jinou úpravou s cílem dosáhnout originality, ale také zdůraznit dojem stáří a autenticity dřeva. V módě jsou stále více tmavší barvy, výraznější odstíny jako načervenalá, výrazně hnědá, případně hnědá přecházející do cihlova.

Můžeme si vybrat mezi drahými podlahami z exotických dřevin, případně podlahami bambusovými, nebo mezi velmi zdařilými imitacemi těchto vzácných dřevin na podlahách dřevěných (například dubových) anebo levnějších laminátových. Různými speciálními úpravami se totiž dosáhne vzhledu drahých tropických dřevin, jako je třeba teak nebo nyní velmi módní zebráno a další. Takové „imitující“ podlahy nemusí být ani příliš drahé, protože se na ně používají sice kvalitní a odolné, ale přesto ne příliš nákladné dřeviny.

Nášlapná vrstva dřevěných podlah se také různě speciálně povrchově upravuje. Prosazuje se například tzv. ruční reliéf, což znamená ručně upravený povrch podlahy s finálním jedinečným vzhledem. Jiné, takzvané bělené podlahy vypadají „uměle staře“, jako by původní barva byla sedřená, okartáčovaná, je zde patrný patinový efekt, jaký vídáme na patinovaném nábytku. Přírodní struktura dřeva je zvýrazněna jemnými bílými konturami a speciální povrchovou úpravou.

Krásná je povrchová úprava tzv. kouřová, která se výrazně uplatňuje na různých základních (většinou temných) barvách dřeva, a tomu tak dodává zvláštní vzhled, máme dojem, jako bychom se dívali na velmi staré dřevo.

Možností je nespočet, záleží jen na našem vkusu, které úpravě dáme přednost, rozhodně bychom ale měli vybírat tak, aby vše ladilo se vším a zbytečně nepodléhalo módním trendům.

-ag-Foto: PARADOR, Miva design Interier