Příští týden začíná Salone del Mobile v Miláně. Jako každý rok na jaře nebudeme v hlavním městě nábytkového Designérka Patrica Urquila navrhla stolky pro italský Kartell designu chybět. Jaký bude Salone del Mobile 2007? Jaké novinky a překvapení tato nejprestižnější evropská přehlídka přinese? A kteří designéři zazáří „po Miláně“? To je jen pár otázek, se kterými příští týden odjíždíme do Milána, kde začíná další mezinárodní veletrh nábytku, doprovázený celou řadou dalších akcí, výstav, koktejlů i studentských prezentací. Salone Internazionale del Mobile s charakteristickým červenobílým logem je ve světě nábytku a designu pojem, Kaim Rashid pro firmu Casamania jarní hitparáda, ze které budou všichni tak trochu paf, ale někteří řeknou, že příští rok už ale určitě nepojedou, protože to byla nuda. I to patří ke koloritu jarního Milána. Letos podruhé proběhne veletrh na novém výstavišti, v obřím komplexu ve Rho-Pero, který na milánském předměstí vyrostl během tří let. Nepřehlédnutelný Židli Mademoiselle navrhl Philippe Starck organicky tvarovaný komplex nové Fiery (tedy výstaviště) navrhl italský bard, architekt Massimiliano Fuksas. Dominuje mu skleněná stavba tzv. Plachty, kolem které je rozmístěno ještě dalších osm výstavních pavilonů. Hlavní ikonou celého areálu je právě tato 36 metrů vysoká stavba poskládaná z nepravidelných skleněných dílů. To vytváří dojem, že se Plachta vznáší mezi nebem a zemí. Kuchyně ewe pure (Capuccino a Makassar) Loni zamířilo na veletrh celkem 233.000 návštěvníků, letos se čeká ještě více.

A abychom ta dech beroucí čísla ještě doplnili, celkem loni vystavovalo 1.948 firem ze 30 zemí, na celkové ploše 205.217 metrů čtverečních. Na doprovodném SaloneSatellite, kde jsou především studenti a mladí designéři, bylo celkem Sofa 522 od firmy Rolf Benz 160 stánků, kde se představilo kolem 500 „mladých a nadějných“.

Milánský veletrh především určuje a ukazuje, jak silný, nebo naopak slabý je současný design. Pokusíme se pro vás přímo z milánského výstaviště vybrat to nejlepší, vyfotografovat všechny zajímavé novinky, expozice a podchytit trendy, které budou k vidění. Nebude to lehké, protože v současné době nejsou žádné tendence ty pravé a jedině platné. Občas někdo zazáří a jiný zapadne, ale pořád jedeme na vlně retro. Uvidíme, co letošní Milano přinese. Sledujte na konci příštího týdne ty nejžhavější novinky ze světa designu, bytových doplňků a nábytku. -var- Foto: Fotos Hersteller