Pojem sádrokarton jako by, alespoň dříve, býval tak trochu pejorativní, možná se materiál laicky chápal jako nějaký levnější protiklad k masivnímu dřevu. Levnější tedy opravdu je, ale to je jeho výhoda. A ne jediná. Je toho opravdu hodně, co všechno se z něho dá v bytě vykouzlit; využití sádrokartonových desek může být všestranné a nečekané. Lze s jeho pomocí vytvářet a dotvářet nápaditý domov, zajímavé kompozice, a to se zárukou, že vždy může vzniknout jedinečné řešení prostoru (vše lze vždy přizpůsobit interiéru i našim přáním).

Sádrokarton je tvarově stálý, odolný a není drahý. Velmi snadno se na něj instalují nejrůznější typy osvětlení – příkladem mohou být prosvětlené niky, které vytvářejí v bytě zajímavou atmosféru.

Doménou sádrokartonu jsou samozřejmě v první řadě stěny, třeba v rodinném domě na bázi dřeva, a dále také stropy včetně stropních podhledů. Ale i police, policové systémy, různé výklenky, schůdky, pódia, přepažení, niky, skříňky a i nenákladné vestavěné skříně s posuvnými dveřmi.

Při rekonstrukcích starých bytů lze sádrokarton využít například k přepažení velkých prostor, nebo naopak vytvořit z něj výklenky, příčky a předěly k zakrytí ošklivých koutů - a to i nepravidelné, třeba šikmo k podlaze se zužující předělové stěny, nebo oblouky a podobně. Většinou si na takové práce pozveme odbornou firmu, i když menší věci zvládne zručný domácí kutil bez problémů sám.

Sádrokarton v koupelně a kuchyni V koupelně jej skoro nevnímáme, a přece tam je – předstěny za zavěšeným WC a bidetem, to je opět sádrokarton schovaný za obkládačkami. A sádrokartonové mohou být i police nebo otevřené skříňky pod umývadlem.

V koupelně a kuchyni, místnostech s vyšší mírou vlhkosti, se používá sádrokarton nikoliv typicky bílý, ale hráškově zelený. Barva je dána jeho úpravou – povrch sádrokartonových desek kryje nazelenalý speciální impregnovaný papír, takže sádrokarton odpuzuje vodu a nenasákává.

Pokud rekonstruujete koupelnu, nechte si třeba rovnou vymyslet i šikovný sprchový kout přímo na míru. Někdy je zbytečné pořizovat nový sprchový kout, když si sami můžeme určit, kolik místa chceme, a podle našeho přání se pak vztyčí jenom příčka vybudovaná ze sádrokartonu, skryje se pod obkládačky a sami si zvolíme, zda zpředu dáme sprchové dveře, nebo závěs.

V kuchyni je možné ze sádrokartonu vybudovat policové systémy, nejrůznější zapuštěné skříňky, prostorové předěly mezi jídelnou a kuchyní - a třeba i spížní skříň.

Sádrokarton nabízí mnoho variant a možností svého využití, uplatnění najde opravdu všude.

-ag-Foto: Rigips