S paravány si lze pohrát a vytvořit různá originální a stylová zákoutí, v místnostech oddělit kouty s různou funkcí anebo rozdělit velkou halu napůl. Výhodou je lehkost a mobilnost – jakmile nás rozestavění přestane bavit, vše se během minuty předělá.

Převlékací koutekV moderní ložnici sáhneme po paravánu moderního vzhledu, který přesně ladí materiálem a barvou se zbytkem nábytku. Paraván lze složit do U nebo L, a oddělit tak libovolný prostor v místnosti. Vytvořit tak můžeme jednoduchý šatní kout, kam se schová všechno potřebné. Otevřené poličky a police s prádlem, němý sluha nebo jiný věšák na větrání šatů, koš s prádlem, židle, kapsáře, věšák na pásky a jiné doplňky...

Ložnice v japonském styluKdyž budeme mít paravány dva, narovnáme je a postavíme proti sobě do protilehlých koutů místnosti; místnost tak bude mít dva zkosené rohy a za paravány dvě malé trojúhelníkové místnůstky s úzkým průchodem. Bude-li paraván japonského vzhledu, průsvitný pergamen na černé dřevěné kostře, může se stát inspirací k vytvoření celé ložnice ve východním stylu. Její součástí je postel typu futon, pergamenové lampiony místo lamp, bambusová podlaha, bambusové křesílko a jako doplněk jednoduchá květina.

Secesní budoárMáte po babičce starý krásně zdobený, hedvábím vyšívaný paraván? Kdysi sloužil jako místo, kam se vklouzlo a za nímž se převlékalo – ale proč vlastně ne i dnes?

Buďte styloví a podle něj dobudujte zbytek ložnice. Projít musíte starožitnosti a bazary a najít starodávnou dřevěnou postel se secesními intarziemi (ovšem s moderním roštem a matrací), pergamenový nebo hedvábný lustr a secesní toaletku s oválným zrcadlem a kulatou taburetkou. Zbývá snad už jenom palma a nějaký ten Muchův plakát na zdi.

Soukromí u monitoruKdyž nám ranní nebo odpolední slunce zasvítí na počítač, mějme při ruce paraván – lehce ho přistavíme, kam potřebujeme, a podle potřeby posouváme. Nejen že zastíní monitor, a pomůže tak žaluziím nebo závěsu na oknu, navíc vytvoří soukromí ve velkém obytném prostoru.

-ag-Foto: Archiv In, Armani Casa, Ikea

Související články:Chvála praktických a půvabných paravánůRenesance paravánu