V každodenním shonu jej skoro vůbec nevnímáme. Začne nám scházet, až když se rozbije, rozlomí nebo spadne ze stěny. Pak si všimneme, jak nám schází a jak je důležitý. To je případ tak nenápadného kousku nábytku, jako je věšák na šaty. Jeho doménou je předsíň, zádveří nebo hala. Při zařizování těchto místností je důležité vybrat věšák správný, takový, který pojme všechny naše kabáty a bundy (nápor na něj je sezónní), který nepřekáží a vypadá i zajímavě.

Jestliže máme málo místa, přijde ke slovu věšák na stěně. Ani v malém prostoru nemusíme rezignovat na módu - módní je u nástěnných věšáků například vlnovka, oblouky, véčka. Praktické jsou klasické harmonikové roztažitelné dřevěné věšáky, které se podle potřeby dají roztáhnout nebo zase zúžit.

Ještě lepší než věšet kabáty na háčky je pořídit v předsíni věšákovou stěnu obsahující podélnou tyč, na kterou se zavěšují oděvy na ramínkách, což jim daleko více prospívá.

Prostornější předsíň či hala si přímo říká o elegantní stojací věšák. Jako kulatý stůl i kulatý věšák potřebuje kolem sebe hodně místa, aby vynikly jeho tvary a aby se k němu dalo přistupovat ze všech stran. Můžeme vybírat věšáky moderního designu, nečekaných tvarů a ušlechtilých materiálů, kde dominuje spojení kovu a dřeva.

Největší klasikou mezi samostatně stojícími věšáky je tradiční vysoký věšák značky Thonet z ohýbaného dřeva. Notoricky známý tvar se vyrábí už třetí století. Jsou tu pořád ladné křivky bukového dřeva i spodní kruh na odkládání deštníků (a v dřívějších dobách holí špacírek).

U tohoto zařizovacího předmětu je též důležité osvětlení a také doplnění velkým zrcadlem – když se obojí podaří, malou předsíň to rozjasní a třeba i dvojnásobně opticky zvětší. V předsíni bychom neměli zapomenout ani na věšák, který je velikostí miniaturní, ale obrovsky důležitý – věšáček na klíče. Důležitá je v předsíni také police (třeba s proutěnými košíky) na doplňky, jako jsou rukavice a čepice.

Velkoryse řešenou předsíň můžeme už zařídit nikoliv stroze a funkčně, ale stylově. První dojem při vstupu do domu či bytu tak bude skvělý – nechme se inspirovat třeba stylem Dálného východu nebo Afriky. Naaranžujeme vhodné textilie, na stěnách mohou být třeba africké dřevěné masky, stylová zrcadla, ratanové nebo bambusové skříňky, poličky i věšák.

-ag-Foto: Ligne Rose, Thonet, Cult, Ikea