Rtuť venkovního teploměru vyšplhala až ke 30 oC, a jak to tak vypadá, tak tyto teploty opět brzy vystřídají mírné ochlazení, na které jste se po několika parných dnech doslova těšili a nemohli se ho již dočkat. Nemusíte však čekat, až se příroda nad vámi smiluje, pomoci si můžete sami. A možná vás to i napadlo – pořídím si klimatizaci! Na začátku byste se měli poradit s odborníkem. Nevhodnou volbou přístroje totiž můžete zdraví docela snadno uškodit, místo toho abyste mu ulevili. Úkolem poradce je najít typ odpovídající výkonem přesně vašim potřebám. Vychází z velikosti klimatizovaného prostoru, jeho orientace vůči světovým stranám. V potaz bere i tepelné vlastnosti obvodových zdí, množství prosklených ploch a ostatní zdroje tepla. Samozřejmostí je počet osob žijících v domácnosti.

Výsledkem by měla být místnost se vzduchem, který nebude příliš suchý a chladný. Obyvatelé by se měli držet pravidla, že nastavená teplota má být nižší o 5 - 7 oC oproti venkovní. Je nasnadě, že nebudete sezení situovat tak, aby vám po celou dobu foukal studený vítr na záda. Tehdy budete opravdu spokojeni a možná vyšší pořizovací investice nebude překážkou. Hned teď Patříte mezi ty, kteří se v momentě nesnází rozhodnou pro řešení, a jakmile problém odezní, mávnete rukou a pomyslíte si, že to příště nějak zvládnete? Možná sedíte v horkem zalité místnosti a uvažujete nad klimatizací. Chce to ale rychlé řešení, za pár týdnů na problém zapomenete, a situace se bude opakovat.

Tehdy je ideálním řešením takzvaná mobilní jednotka, kterou lze snadno a docela rychle instalovat a po sezoně demontovat. K jejímu pořízení postačí jen okno, popřípadě průchod ve stěně, kudy se potáhne ohebná hadice. Jejím úkolem je odvádět z kondenzátoru teplý vzduch ven. Tyto přístroje stojí samy o sobě a jsou poměrně velké, proto je v interiéru nepřehlédnete, některé typy jsou dokonce bohužel hlučnější. Ale i přesto se vám s tímto přístrojem bude v parných měsících dobře žít, a tak si pravděpodobně zvyknete na těch několik málo mušek na kráse. Napevno Nebojíme-li se rekonstrukce spojené se stavebními úpravami, pak můžeme zvolit pevnou variantu. Skládá se ze dvou částí – oddělené chladicí, umístěné uvnitř, venku je kondenzační část, spojené jsou měděnými trubkami.

Zatímco vnitřní díl můžeme umístit do stropu nebo na zeď, pro venkovní část hledáme místo na střeše, boční části budovy, můžeme ji ale umístit i na balkon (nepraktické, pokud ho využíváme i jinak).

Tyto typy klimatizačních jednotek nevydávají zvýšenou hlučnost, protože kondenzační jednotka je umístěna venku. Výhodou je jejich integrace do interiéru, čemuž napomáhá i vzhled. Většina výrobců nabízí subtilní provedení moderního designu, některé modely kromě chlazení umějí také topit.

Nezapomínejte na zdraví 1. Prudké přechody z tepla do zimy a naopak způsobují bolest hlavy, nachlazení aj. 2. Do vysušeného vzduchu pouštějte dostatek vlhka, pomůže zvlhčovač vzduchu. 3. Chlaďte maximálně o 5 - 7 oC méně, než je venkovní teplota.

-td-Foto: KARMA, LG, DAITSU