Těžkým kobercům a dlouhým závěsům odzvonilo. V současném moderním interiéru nemají místo, trendem jsou totiž velké vzdušně působící prostory s dostatkem denního světla. Je tedy běžné, že v interiéru převládá sklo, a to nejen v podobě příček, dveří či schodišťových zábran, často je z něj vyroben i nábytek a koupelnové zařízení. Možná rodiče s malými dětmi podotknou, že je tento průsvitný materiál nepraktický, protože se při jediném dotyku zašpiní, zůstanou minimálně otisky prstíků. Zkušený architekt však radí, že doba, během které je dítě malé a sahá na vše kolem sebe, uteče poměrně rychle, lze ji přestát, a to i třeba s vědomím, že se bude uklízet častěji. Odměnou je nadčasový interiér nepodléhající pouze módnímu diktátu, vždyť sklo patří ke stejně oblíbeným materiálům, jako je dřevo. A to už pěknou řádku let. Pohled do minulosti Původní technologie nedovolovala vyrobit větší skleněnou plochu, až vynález sklářské píšťaly v 1. stol. př. n. l. práci usnadnil a umožnil zhotovit drobné tvarované předměty. Dochovaly se skleněné nádoby, které se používaly na úschovu oleje a nejrůznějších vůní. Tabule skla se vyráběla pomocí spojování menších koleček tzv. bucen (podobných dnu láhví), které časem byly vývojem sklářské technologie nahrazeny vitrážemi. Sklo v současném interiéru Skleněné příčky se dříve používaly v kancelářích. Později se ale zabydlely i v soukromém interiéru. Příčka nebo dveře, záleží na pojetí daného prostoru, výhodou je díky

Výhody skla:

  1. Dodává interiéru vzdušný pocit
  2. Propouští do místnosti bez okna denní světlo ze sousedního pokoje
  3. Vytváří pocit sounáležitosti, ačkoliv jsou místnosti odděleny

transparentnosti materiálu vytvoření nestísněného prostoru. Obyvatelé mají pocit sounáležitosti, vědí o sobě, přitom se neruší. Chceme-li zachovat určitou intimitu daného prostoru, pak můžeme desku čirého skla ozdobit pískováním, a to buď v celé ploše, nebo jen zčásti. Pískování rovněž dovoluje na plochu doslova kreslit a vytvářet nejrůznější obrazce. Taková stěna je praktická například mezi ložnicí a koupelnou bez okna. Zajistíme přísun světla, přičemž intimita je zachována a prostor působí vzdušně. Výhodná je i tloušťka tabule skla, která je podstatně menší než sádrokarton, což se při rekonstrukci či stavbě bezpochyby hodí.

K výrobě skleněných příček se vždy používá bezpečnostní sklo, nejčastěji tvrzené o síle 8 až 12 mm, u kterého je speciální tepelnou úpravou dosaženo vysoké mechanické pevnosti. Tam, kde je nutná stěna odolná také vůči násilnému vniknutí, používáme sklo vrstvené. To vzniká plošným spojením dvou nebo více vrstev čirého, barevného či reflexního skla s pomocí speciální fólie. Nábytek bez tajemství Sklo se nepoužívá jen jako výplň, nejnovější technologie dovoluje vyrábět z tohoto elegantního materiálu různé solitéry, stolky, vitríny, knihovny, ale i křesla a obdivovat můžeme dokonce i postel. K výrobě se používá tvrzené sklo s tloušťkou 8 až 20 mm, díky zpracování patří k odolným materiálům.

I tento typ nábytku vyvolává v interiéru nestísněný a volný pocit, místnost díky němu působí větším a nevšedním dojmem. Proto je vhodný zejména do menších prostor, kterým opticky přidá na velikosti. Při jeho výběru bychom ale vždy měli mít na paměti, že jeho přednost – transparentnost, nemusí být vždy k užitku. Například desky z čirého skla u TV stolku nezakryjí přívodní kabely, stejně bude prozrazena podlahová krytina pod jídelním stolem nebo u konferenčního stolku. Jenže i to můžeme obrátit v náš prospěch. Nevadí-li nám, že sklo prozradí část našeho soukromí, pak s použitím některého ze zajímavých solitérů ze skla si můžeme být jisti, že získáme osobitý a nezaměnitelný charakter domova.

Zvažujte: 1. Sklo je obtížnější na úklid 2. Nezakrývá, takže odhalí i to, co jiný materiál schová 3. Nosnost desky je limitována

-td-Foto: www.isifa.com, Fiam