Při plánování současného interiéru počítáme s polyfunkční místností, ve které bude spojena kuchyň s jídelnou a obývacím pokojem. Právě tady se schází rodina a přijímají návštěvy, není divu, že klademe velký důraz na celkový vzhled, nesmíme však podcenit ani praktickou stránku. Jedním z oříšků, které je třeba rozlousknout, je ukládání v obývací části. Přestože se dnes ustupuje od množství nábytku v místnosti a preferují se úložné prostory vestavěné, i tady se přeci jen nějaký solitér anebo celá stěna vždycky hodí. Vstříc trendům Soustředíme-li se na mezinárodní veletrhy nábytku, kde vystavují prestižní výrobci udávající trend v pojetí interiéru, pak zjistíme, že obytné stěny prošly v posledních letech značným vývojem. V kurzu je stále minimalistické pojetí, přičemž stěna se zpravidla skládá z několika částí, které na sebe opticky navazují, jedna druhé se ale nedotýkají. Tím designér docílil vzdušného dojmu, přičemž sestava nepostrádá praktického užití.

Základem bývá velmi nízký prvek se subtilní podnoží, někdy stojí přímo na zemi. Na něj navazuje díl s úložnými skříňkami, které jsou podle optické vyváženosti otevřené nebo mají plná dvířka, zpravidla nechybějí ani jednoduché police. Odlehčeného vzhledu docílíme, zvolíme-li variantu, která se přichycuje přímo ke zdi. Z praktického hlediska se můžeme těšit ze snadnějšího úklidu. Preferujeme-li kompaktnější pojetí, pak můžeme zvolit sestavu, jejíž díly se přichycují k panelu, který se následně připevňuje ke zdi.

Součástí většiny obývacích stěn je i televizor. Plochá obrazovka dovoluje nenápadné začlenění do sestavy, ponechme pro ni patřičné místo a pamatujme, že u variant bez zadního panelu bude potřeba přívodní kabely zasekat do zdi, jinak celkový efekt ztrácí na kvalitě. Pestrá paleta Otázkou zůstává, kterému materiálu dát přednost. Výrobci nabízejí sestavy v nejrůznějších dřevěných dýhách, barevná škála laků je samozřejmostí. Nahlédneme-li do palety návrhářů, pak vidíme, že prim hrají laky v červené, olivově zelené, pomerančově oranžové, sněhobílé a černé. To vše ve vysokém lesku. V dřevinách to je po wengé a běleném dubu, které převládaly v minulých letech, přírodní dub, v kurzu je i ořech a některá exotická dřeva. Jako doplňkový materiál dobře slouží sklo, a to jak v čirém provedení, tak pískované. Jeho výhodou je průsvitnost, proto jsou některé části skříněk či police osvětlené. K tomu se nejnověji používají LED diody, jejichž malý rozměr dovoluje užití takřka kdekoliv (v polici, v zadní stěně, ve skle apod.). Nechybí ani kov – nerez, hliník či slitiny, které sestavě dodávají technicistní vzhled. Využívají se k výrobě polic, ale i závěsných systémů či rámečků k uchycení skleněných výplní. Úchytkám a madlům odzvonilo. Skříňky se nejnověji otevírají pomocí dotyku, kdy stlačením sepneme mechanizmus, který dvířka otevře. Na velikosti záleží Nábytková stěna patří k dominantním částem každého obytného prostoru. Její vzhled významně přispívá k celkovému charakteru místnosti. Obecně platí, že ve velkých prostorách si můžeme dovolit robustnější pojetí, které zasahuje přes celou šíři stěny, a to od podlahy ke stropu. Taková sestava poskytuje dostatek úložného prostoru, k dosažení vyšších míst poslouží pojízdný žebřík. Do malometrážních bytů jsou vhodnější odlehčené stěny, vybavené kromě několika úložných skříněk i otevřenými policemi. V obou případech je důležitá správná volba materiálů, držíme se pravidla, že menším prostorám sluší světlé a průsvitné materiály, do prostorných hal si můžeme dovolit tmavší provedení.

-td-Foto: San Giacomo, Poliform, Plinto Giorno, Former