...ozvučit. Srdcem celého zařízení je receiver.

Od receiveru se pak bude odvíjet kvalita reproduktorů, kterých je většinou pět. Platí tu pravidlo nejslabšího článku, neboli když si pořídíme špičkový receiver a jen průměrné reproduktory, je nám to na nic. Zvuk je totiž limitovaný kvalitou a výkonem reproduktorů, ale platí to i obráceně. Neboli skvělé reproduktory nevyužijeme, bude-li receiver jen v průměrné kvalitě.

Receiver Základem domácího kina je jednoznačně kvalitní receiver, což je zařízení, které v sobě obsahuje několik zesilovačů. Jednak je to zesilovač, který ovládá centrální reproduktor, do něhož se promítá hlas, pak dva klasické vpředu, dva vzadu a subwoofer. Receivery jsou většinou pětikanálové, což znamená pět zesilovačů a na každý zesilovač je možné použít jeden reproduktor. Receiver pro domácí kino musí obsahovat i patřičné dekodéry zvuku, které zvuk dekódují a posílají do správného reproduktoru. Kdybychom totiž používali jen klasický zesilovač, ozýval by se ze všech reproduktorů stejný zvuk, což nemůžeme v případě domácího kina potřebovat. Receiver pro domácí kino má speciální dekodéry, které zajišťují, že posílá do každého reproduktoru jiný signál. V konečném důsledku tak dekodér zaručuje, že z jednoho reproduktoru slyšíme hlasy, z druhého dupot koňských kopyt apod. Pokud zařízení chceme využít k poslechu hudby, zvolíme jednoduše na receiveru klasický mod stereo, tím se dekódování zvuku vyřadí z provozu.

Požadavky Jednotlivé receivery se od sebe liší kvalitou, logicky tedy i cenou. Základní prvek je vždy výkon zesilovače neboli kolik wattů nebo správněji jaký sinusový výkon zesilovač má a jestli má příslušné dekodéry. Dalším důležitým parametrem jsou přípojná místa. Je dobré se informovat u prodejce, jaké možnosti mu zakoupený receiver nabízí, zvlášť třeba plánujeme-li koupi nové televize, chceme přece, aby spolu všechna média komunikovala. Důležité parametry jsou tedy výkon, dekodéry a místa pro připojení. Chceme-li si opravdu užít požitek ze zvuku, volíme DTS. Stává se, že některá DVD neobsahují dekódovací formát DTS, ale měli bychom mít receiver, který zvuk ve formátu DTS dekóduje.

HD signál Pokud chceme mít zážitek nejen zvukový, ale i obrazový, měli bychom se snažit přijímat signál Full HD. To už ale obyčejné DVD neumí. V tomto případě jsme nuceni zakoupit zatím nejrozšířenější systém blu-ray. Jedná se o poměrně nový výrobek, za nějž jsme si ještě v loňském roce byli nuceni připlatit. Dobrá zpráva je, že můžeme využít i určitou mezifázi mezi běžným DVD a blu-rayem, což je klasické DVD, ale velmi kvalitní receiver. Ten dokáže převzorkovat obraz do Full HD, aniž by potřeboval blu-ray. Není to sice úplně plnohodnotné, ale ve srovnání s běžným porovnáním obrazu markantně lepší. Ceny blu-rayů ale postupně klesají a v současné době začínají už na 15.000 korunách. Pokud se ale rozhodnete si ho pořídit, měli byste si zakoupit i televizi, která nabízí rozlišení Full HD, jelikož pokud televize toto rozlišení nemá, je vám prakticky k ničemu.

Kabely A vývoj pokračuje mílovými kroky dál. Nabízí nám další novinku, zvukový procesor YSP. V čem je jeho výhoda? Odpadá problém, kam s reproduktory a s kabely, YSP má v sobě 24 zvukových aktivních reproduktorů neboli každý reproduktor má svůj zesilovač. Jediný podlouhlý přístroj, který umístíme pod televizi, nám zajistí pomocí odrazu zvuku 24 reproduktorů od stěn zážitek srovnatelný s plnohodnotným domácím kinem s pěti velkými reproduktory. Proč bychom si tedy pořizovali receiver a reproduktory, napadne leckoho. YSP vyjde levněji a zabírá i méně místa. Rozdíl je ve výkonu. Dělený receiver má silnější zesilovače, můžeme si tedy dovolit i silnější reproduktory. Záleží tedy na tom, jak velký prostor chceme ozvučit, jakou finanční částku vynaložit a jestli patříme spíše k příležitostným konzumentům, nebo jsme znalci a skuteční fajnšmekři.

-das-Foto: Bank of Olufsen, Sony