Dnes vás zveme do bytu, který si v jednom z nových developerských projektů poblíž hlavního města koupili před několika lety manželé se dvěma dětmi. Vlastně jsou to dva byty najednou, protože manželé do projektu vstoupili v době, kdy měl investor teprve vydané stavební povolení. Tehdy, kdy nestála ještě ani cihla. Byla tedy možnost nejen spojovat jednotlivé bytové jednotky, ale hlavně vybrat si z největší nabídky. I zde platí, že čím později člověk byt kupuje, tím menší počet bytů je na výběr. „Sledovali jsme tuto lokalitu, protože já jsem se tady narodila a chtěla jsem tu i znovu bydlet. Takže když se tento stavební záměr objevil na trhu, věděli jsme, do čeho jdeme. Hlavně jsme měli možnost si vybrat byt s nejlepší orientací směrem ke světovým stranám a s výhledem do okolní zeleně,“ říká na úvod paní domu.

A provádí nás prosluněným bytem v posledním patře bytového domu, kde je patrný rukopis interiérového architekta. Ten ve spolupráci s projektantem investora dával celou dispozici rozlehlého bytu dohromady. Spojením dvou standardních bytových jednotek vznikl bezmála dvousetmetrový byt s nádherným výhledem do okolní krajiny. Za použití pečlivě vybraných materiálů se pak podařilo realizovat byt, jehož interiéry rozhodně stojí za prohlídku a mohou dát cennou inspiraci i dalším. „Bytem prochází průběžná chodba, ze které se vstupuje do obývacího pokoje spojeného s kuchyní. Dále máme dvě ložnice, dva dětské pokoje a samozřejmě nutné technické zázemí, dvě koupelny a také terasu,“ vyjmenovává paní domu dispozici, která vznikla po spojení obou jednotek.

V hlavním obytném prostoru jsou přiznané lepené vazníky nesoucí střechu celého domu. S nimi koresponduje světle žlutá výmalba a dýhované posuvné dveře. Jednoduchá kuchyňská linka nemá horní skříňky, protože nad celou deskou prochází okno. „Nemohli jsme takový výhled pominout, takže i za cenu toho, že máme v kuchyni méně úložných prostor, jsme chtěli toto okno. Když vaříme, máme nad pracovní deskou stále proměnlivý obraz venkovní krajiny,“ říká paní.

Oproti měkce modelovanému obytnému prostoru je koupelna obložena šedivým kamenem, v podlaze je zabudované topení. Kombinace kámen a betonová stěrka společně s jednoduchou sanitou opět dávají vyniknout prostoru s přímým osvětlením skrze okno. To je hlavní výhoda, která upoutá hned na první pohled: dostatek světla a práce s ním. Zkušenost architekta se zde naplno projevila a majitelé jsou dnes rádi, že si mohou v létě otevřít v koupelně okno. Zpočátku se takového řešení báli, dnes na něj nedají dopustit. Samozřejmě působí i vybraný nábytek, kterého je dle slov majitelů „spíše méně“ a je jednoduchý… „Nemáme rádi „zakrámované“ byty plné komod, skříní a sedacích souprav,“ shodují se oba v tom, co nechtěli. A naopak: co po architektovi chtěli? „Aby nás provedl výběrem materiálů, doporučil, co je vhodné kombinovat. Aby nám řekl, jaká úskalí s sebou nese údržba a čeho bychom se měli pokud možno vyvarovat,“ říkají oba manželé, kteří se zařizováním neměli žádné hlubší zkušenosti. Drželi se přitom společně hesla, že méně je více. Kombinací dřeva s dýhami a občasným použitím nerezu se jim podařilo vytvořit velice příjemný interiér. Slunný a plný optimismu. Do Prahy je to kousek, takže ani jeden z členů rodiny nelituje přesunu z rušného velkoměsta do menšího, klidného příměstského bydlení. Okolní krásná příroda, kterou mají doslova za oknem, bohatě převáží všechna lákadla města.

Povšimněte si: oslunění jednotlivých místností, kombinace dřevěných dýh a nerezu; v koupelně pak šedivého obkladu a betonové stěrky, které ale vůbec nepůsobí studeným dojmem.

-var- Foto: Iveta Kopicová