Nejen pro svou nadčasovost jsou moderní i nyní. Obracíme se zpět k přírodě, a to se odráží i v trendech bydlení. Přírodní materiály se stávají stále oblíbenějšími pro svůj přirozený vzhled a vlastnosti. Nechte se inspirovat a vyberte si, kterou dřevinou se necháte unést vy.

Měkké a tvrdé dřevo

Mezi základní druhy dřeva patří dřevo jehličnatých a listnatých dřevin. Každý druh má svoje specifické vlastnosti, což ovlivňuje možnosti jeho využití. Měkké dřevo je takové, které se snáze opracovává, pochází většinou z jehličnatých stromů (smrk, jedle aj.), zatímco tvrdé dřevo se získává hlavně z listnatých stromů (dub, buk, bříza, třešeň aj.). Na podlahy jsou využívány jak měkké, tak tvrdé dřeviny.

Údržba

Protože dřevo tzv. pracuje (reaguje na okolní vlivy), je důležité v domě udržovat optimální vlhkost a teplotu. Jinak hrozí, že podlaha nabobtná, seschne či dokonce popraská. Předejít tomu můžete také správnou povrchovou úpravou. Tu lze provádět olejem, voskem či lakem.

Dá se říct, že masivní podlaha je věčná. Pokud ji poškrábete či prošlapete, můžete ji plně renovovat broušením. To je ideální provádět jednou za osm let.

Málokdo tuší, že dřevěnou podlahu bychom neměli pravidelně vytírat, ale vysávat běžným vysavačem. Pravidelný kontakt s vodou jí neprospívá. Pokud ji vytřeme, tak pouze vlhkým (nikoliv zcela mokrým) hadrem.

Exotické dřeviny

Vybírat již nemusíme pouze z evropských dřevin, ale také z exotických, pocházejících třeba z Asie, Jižní Ameriky či Afriky. Již za poměrně příznivé ceny si můžete dovolit vůni dálek i ve vašem obývacím pokoji.

Exotické dřeviny mají vysokou tvrdost, a tedy i zvýšenou odolnost. Na první pohled se ale liší především nezvyklými barvami a kresbou. Mezi nejčastěji používané exotické dřeviny pro podlahy patří například teak, merbau, kempas, wengé, jatoba, bambus.

Trendy

V poslední době je trendem dubové dřevo, které bývá upraveno bělením. Taková podlaha je relativně tvrdá a díky bělostnému odstínu také nadčasová. V módě jsou rovněž exotické dřeviny, jimž tvrdost dodává mimořádnou odolnost, ale pozor: bývají značně tmavé. Podlaha by sice měla být vždy tmavší než stěny pokoje, ale výrazně temné odstíny prostor zmenšují a ubírají mu světlo. Tmavá podlaha je tedy sice velmi efektní, ale hodí se pouze do velkých, vzdušných a prosvětlených interiérů.

Cenová alternativa

Levnější alternativou k podlaze z masivního dřeva je plovoucí podlaha s dřevěným povrchem. Vrstva dřeva je pod tlakem lepena na jiný materiál a její síla je kolem tří milimetrů. Lze ji zbrušovat stejně jako masivní podlahu a pocit z pravého dřeva je u této varianty rovněž zachován.

-jop-Foto: Affinis, archiv