Nábytek je součástí lidských příbytků zhruba deset tisíc let. Mezi jeho nejstarší součásti patří i taburety. Jejich podoba se ani během tisíciletí kupodivu příliš nemění, stále jsou dekorativní i praktické a pohodlné zároveň.

Taburet v dějinách

Obecně se dá říci, že taburet byl jakýmsi předchůdcem židle – zprvu šlo o nízkou nepolstrovanou stoličku bez opěradla, ta mohla být dřevěná, ale mohlo jít také o textilní podušku, vycpanou slámou, žíněmi a podobně, na níž bylo možno sedět. Měkčí či pevné podušky, obvykle z luxusního materiálu nebo bohatě zdobené, byly součástí vybavení paláců, šlechtických i měšťanských domů. A to už byl jen krůček k jejich zasazení do rámu, jehož materiál i provedení se lišily podle právě aktuálních architektonických stylů.

Postupem času se tedy textilní sedák a dřevěná stolička spojily, nejprve volně, později napevno. Z malé stoličky se pak zcela samostatně vyvinula běžná židlička zprvu s nízkým opěrátkem, později s klasickou opěrkou, jak ji známe dodnes.

Taburet, lidově nazývaný taburetka, zůstal věrný svému tvaru. S dobou se měnilo pouze provedení, materiál a dekory. Bylo možno na něm sedět, podložit jím nohy, posloužil i jako odkládací stolek, podle zhotovení mohl mít i malý úložný prostor na noviny či drobnosti k odpočinkovému posezení. Během let se jeho obliba mírně měnila od nepostradatelného až k okrajovému kusu nábytku.

Taburet dnes

V současnosti prožívají taburety opět jeden ze svých návratů. Jejich provedení odpovídá sice většinou dnes nejrozšířenějšímu modernímu stylu, to znamená, že základem je jednoduchost tvarů i dekorů, materiálově se inspirují provedením sedacích souprav či křesel, k nimž přísluší, případně je zcela kopírují. Ovšem pestrost stylů, která je pro současnost příznačná, umožňuje pořídit si tento nábytkový doplněk v jakémkoli slohu. Starožitný nábytek je stálicí, proto repliky či originální kusy z jakéhokoli období našich dějin je možné najít v obchodní síti vždy. Například taburet v neobarokním stylu má zdobený dřevěný rám, poduška je potažená již zmíněným brokátem, sametem či hedvábím s aktuálním vzorem v kombinaci grafických a florálních motivů.

Do high-tech interiérů zvolíme naopak variabilní taburet v kombinaci kovový rám a poduška z kůže, případně z pevné režné textilie nebo třeba z luxusního brokátu. Podušky zde bývají vyjímatelné, lze je použít i pro sezení na podlaze, do rámu lze zasadit kovovou či skleněnou desku, a vytvořit tak nízký stabilní stolek. Desku je možné dokoupit zvlášť.

Taburet se uplatní i v rustikálním interiéru, kde může být korpus na hrubě tesaných, či naopak vyřezávaných nohách z masivního dřeva. Poduška bude spíše samostatná, její potah z kanafasu, čistě bílého plátna zdobeného krajkou či vyšívaného brokátu, jak to bývalo obvyklé ve statcích či bohatších chalupách. Ať už se však rozhodneme pro jakýkoli styl, preferujeme vždy pohodlí.

Taburet polyfunkční

Taburety byly vždy součástí sedacích souprav či křesel. Dnes se však k těmto kusům nábytku přimykají ještě úžeji, mají také více možností využití. Rozměrově mohou například odpovídat modelovým rozměrům sedací soupravy, to znamená, že jimi lze rozšířit odpočinkovou část sestavy, případně je použijeme buď samostatně jako sedák, podložku pod nohy, nebo jako konferenční stolek.

Tyto větší taburety jsou obvykle na kolečkách, jejich typ volíme s ohledem na druh podlahové krytiny v bytě. Vzhledem k variabilnímu použití taburetu jsou výhodnější kolečka aretovací. V luxusnějších sestavách mohou být taburety otáčivé a s anatomicky tvarovaným sedákem. Tyto typy jsou menší a užívají se výjimečně k sezení, častěji však jako podložka pod nohy.

-Dana D. Daňková-Foto: Bonaldo, www.profimedia.cz