Není to jen tím, že jsme si tam zvykli, ale i z toho důvodu, že jsme ho zabydleli drobnostmi, věcmi, které nás těší, které se nám líbí.

Každému, co jeho jest

Atmosféru každého bytu dotvářejí právě doplňky – textil, keramika, sklo, umělecké předměty, které mohou být současně i předměty denní potřeby – vázy, svícny, hodiny, moderní umění, nebo naopak starožitnosti a podobně. A doplňky také nejvíce vypovídají o nás samých – o našich zájmech, vzdělání, vkusu, naturelu, ale i snech a sklonech. Nevybíráme je ovšem účelově pouze v dnešní době, snaha zkrášlit či alespoň vylepšit svůj domov je stará jako lidstvo samo, často jsou také nejmarkantnějšími doklady historie rodiny, společnosti, země. A i když se představy o tom, co je a není krásné, během desetiletí i staletí mění, pravdou zůstává, že se vůbec nemusíme řídit „módními trendy“. Přesto může náš interiér být zajímavý i pro jiné lidi než pouze pro nás. Ale nikdy bychom neměli zapomínat ani na to, že se v bytě musíme cítit dobře a pohodlně, bez ohledu na aktuální designová doporučení. Jak tedy doplňky vybírat, aby ladily s vybavením bytu a byly příjemné i nám?

Různorodost doplňků

Zlepšit kvalitu obývaného prostoru pomocí doplňků lze dnes v mnoha směrech. Máme nejen dostatek informací a inspirací, ale také možnost věci, které se nám líbí a po kterých toužíme, získat. Nejsme již odkázání pouze na vlastní šikovnost a výrobu svépomocí, můžeme je prostě koupit. Základními doplňky jsou nábytkové kusy - věšáky, odkládací stolky, knihovničky, a pak další vybavení - svítidla, stojany na časopisy, stínění oken, textilie, a zapomenout nesmíme ani na drobné předměty denní potřeby - různé misky, konvičky na zalévání květin, mýdlenky, koberečky a podobně.

Jestliže se rozhodneme vybírat doplňky do vlastního bytu, musíme vzít v úvahu konkrétní zařízení – nábytek, materiály, barvy, styl – zda jde o moderní či dokonce high-tech, nebo naopak starožitný interiér, případně pel-mel z kousků navzájem nesourodých. Dalším kritériem, podle nějž je budeme volit, je prostor, který jimi můžeme vyplnit. Jestliže dostatek místa není problém, můžeme si dovolit samostatné volně stojící solitéry, členité nebo velké kusy, navíc třeba s neobvyklým otevíráním, vyklápěcími částmi a podobně. Pokud je byt spíše menších rozměrů, měli bychom se rozhodnout pro doplňky, které lze zavěsit na stěnu nebo poskládat do sebe. Optimální jsou i multifunkční kousky, které lze použít třeba k odkládání, ukládání a sezení současně a podobně. S tím souvisí i stabilita těchto předmětů a naše bezpečnost. U zavěšených předmětů dbáme na to, aby zavěšovací prvky odpovídaly hmotnosti a rozměrům daného předmětu i materiálu zdiva. U stojacích předmětů je důležitá stabilita, musí totiž odolat nejen občasnému zavadění o ně či dokonce nárazu, ale také otřesům podlahy. To znamená, že věšák, květinový stolek či botník musí být konstruován tak, aby byl za všech okolností stabilní – musí mít dostatečně širokou základnu nebo nízko těžiště. V policové knihovničce proto nedáváme nejtěžší věci nahoru, ale naopak čím níže, tím lépe. V případě, že není stabilita předmětu zajištěna jinak, můžeme ho, pokud je to možné a vhodné, ukotvit ke stěně či stropu.

Materiály a barvy

Dalším důležitým kritériem pro výběr doplňků jsou materiály a barvy. V obou případech je možné zvolit doplňky ladící s původním vybavením nebo takové, které jsou s ním v kontrastu. To znamená, že k nábytku v pastelových barvách například zvolíme stolek, polštáře, solitérní koberec či příruční kousky nábytku tón v tónu, ladících odstínech, doplňujících se vzorech, s jedním stále se opakujícím motivem, a vše navíc bude odpovídat i výmalbě stěn. V místnosti s dřevěným obložením tak použijeme stínění v teplých hnědočervených či oranžových tónech, zemitě zelenou sedačku, keramické obrázky a proutěné, dřevěné, bambusové a režné drobnosti. Nebo vybereme naopak kontrastní doplňky v sytých barvách, s výrazným vzorem nebo dekorem naprosto jiným – například květy a pruhy. V čistě bílém prostoru můžeme zvolit krvavě červené doplňky i dekorování stěn a podobně. Až neosobní zařízení ložnice z chladného kovu a skla odlehčíme dlouhými, tenkými, lehoučkými a bohatě řasenými záclonami z bílého nebo světlého voálu, bavlněným teplým přehozem, podložkou s vysokým vlasem…

Při výběru doplňků se v každém případě vyplatí mírná zdrženlivost. Není dobré kupovat bez rozmyslu vše, co se nám právě teď líbí, ale vždy posuzovat, jak daný předmět zapadne mezi ty již existující a zda se nám bude líbit i po určité době. Jsou věci, které není problém vyměnit, ale například nevhodná svítidla, která jsme koupili ještě před zařízením interiéru, a nyní se nám příliš nehodí, jsou dražší a koupě nových bude znamenat další finanční výdaje. V případě, že koberec nemá ty správné barvy nebo žaluzie působí studeně, můžeme si buď zvyknout, nebo opět zaplatit něco navíc. A k tomu budeme řešit problém, co s těmi nepotřebnými věcmi. Nejjednodušší může být hodit je prostě do kontejneru na odpad, ale není to ani hospodárné ani ekologické. Přímo katastrofou jsou zabudované doplňky - například koupelna s obložením a zařízením s výraznými dětskými motivy – kachličky s trpaslíky, baterie ve tvaru Toma a Jerryho, sprcha v podobě Spidermana těší naše ratolesti do šesti, maximálně osmi let, po čase ale může tahle společnost kreslounů vadit.

-Dana D. Daňková-Foto: StarDeco - interiérové doplňky, Říha Nábytek, Ikea