Na začátku 20. století designéři jako Arne Jacobsen, Hans J. Wegner a Poul Kjarholm vytvořili nestárnoucí designy. Důležitou roli při tom hrál i výrobce nábytku Fritz Hansen, který jim umožnil realizovat jejich návrhy.

Jednoduchost a nadčasovost

Skandinávský design je dnes synonymem jednoduchosti a nadčasovosti. Je tomu díky průmyslovým technologiím výroby nábytku a výzkumům, které před desítkami let posunuly nejen místní průmysl, ale umožnily také inovativní zpracování dřeva. To, co dnes po celém světě dělá tak úspěšným koncept řetězce IKEA, má kořeny právě u výrobců a designérů, jako byl Fritz Hansen nebo Arne Jacobsen. Oni hledali cesty a nové možnosti zpracování materiálů a nové technologie.

Nikoli labutí píseň, ale křesílko

V roce 1958, tedy přesně před 50 lety, navrhl křesílko Swan™ dánský architekt a designér Arne Jacobsen. Na oslavu půlstoletí od vzniku nyní Fritz Hansen přichystal limitovanou sérii 1.958 kusů tohoto křesílka. Unikátní limitovaná edice je čalouněná sněhobílou "labutí" kůží v kombinaci s perleťovou podnoží. Každý kus je číslovaný. Křesílko Swan Arne Jacobsen navrhl pro lobby hotelu SAS Royal v Kodani a dodnes patří mezi ikony skandinávského designu. Tato limitovaná edice byla ve vybraných obchodech uvedena 1. listopadu 2008.

Mravenec - nejslavnější židle

Rodinná firma Fritze Hansena se systematicky orientovala na průmyslovou výrobu nábytku, a když se na začátku dvacátého století pomalu začalo probouzet nové hnutí funkcionalismu, vyrábí „moderní, progresivní, dostupný“ nábytek. To jsou v podstatě hodnoty, jichž se Fritz Hansen drží dodnes. Jejich více než stoletá tradice výroby nábytku ukazuje, že estetika a průmyslová výroba mohou spolu koexistovat. Jako vůbec první v Dánsku se v roce 1915 v továrně Fritz Hansen podaří vyrobit židli z ohýbaného dřeva a během dvacátých a třicátých let firma přichází s kolekcí tehdy moderního a nového trubkového nábytku.

V roce 1934 začíná Fritz Hansen spolupráci s architektem Kaarem Klintem a tehdy velmi mladým a talentovaným Arnem Jacobsenem. Vzniká slavná židle Mravenec, kterou Jacobsen navrhl pro restauraci divadla Bellevue v Klampenborgu, severně od Kodaně.

Mravenec byla první a dodnes nejslavnější židle, kterou Arne Jacobsen navrhl. Je stohovatelná, s jednoduchým sedákem a opěrákem. Původně měla tři nohy, souběžně s tím se ale začala vyrábět i varianta se čtyřmi nohami.

Arne JacobsenJejí autor, architekt a designér Arne Jacobsen (1902-1971) se narodil v Kodani v rodině zámožného obchodníka. Už během studia prokazoval mimořádný talent v kreslení a jeho kreativita byla nepřehlédnutelná. Po krátké námořnické a zednické zkušenosti se Arne Jacobsen přihlásil na kodaňskou techniku, kde v roce 1924 úspěšně ukončil studium. Poté studoval architekturu na Dánské královské akademii u profesora Kaareho Klinta. Ten měl na další profesní směrování Arneho Jacobsena určující vliv. Už v roce 1925 byl talentovaný mladý architekt odměněn stříbrnou medailí za několik kusů nábytku na světové výstavě v Paříži a v roce 1929, pouhé dva roky po dokončení studia (tehdy mu bylo 27 let), zvítězil na kodaňské výstavě architektury se svým ultramoderním konceptem Domu budoucnosti. Jeho dlouholeté přátelství a spolupráce s dalším z hybatelů severského designu Fritzem Hansenem posunuly do té doby nepříliš známý dánský design na mapu světového designu. Ve své době znamenaly jeho návrhy doslova technickou revoluci v oblasti sedacího nábytku.

-var- Foto: Fritz Hansen, Dannish Design Centre