Jednoduché a pravidelné linie

Kuchyňský prostor v domě paní Evy není příliš velký, ale je zde vše, co by ve správné kuchyni mělo být – moderní spotřebiče, nábytek z kvalitního materiálu v příjemně sladěných barvách, jednotlivé části a zóny pro přípravu jídla i hygienu na sebe navazují. Celek je tedy příjemný i z praktického hlediska. Architektonický návrh kuchyně je dílem autora celého domu, ing. arch. Ladislava Lábuse, ergonomický návrh kuchyně přísluší majitelce domu.

„Při navrhování kuchyně, tedy konkrétně skladby skříněk, jsem hodně myslela na logický sled spotřebičů a pracovních zón,“ říká paní Eva a dodává: „V případě uspořádání skříněk a zásuvek jsem zvažovala také jejich šíři, ani ne tak z praktického, jako spíše z estetického důvodu. Chtěla jsem, aby členění bylo jednotné, všechny skříňky mají proto šíři 60 cm.“ Ačkoli široké zásuvky mohou být někdy praktičtější, je pravda, že v přímých liniích této kuchyně vyniká právě ničím nekomplikovaná, příjemná pravidelnost.

Vše, co má kuchyně mít

Kuchyně byla koncipována již v návrhu domu a půdorysně z něho vychází. Základním předpokladem také bylo, že bude oddělena od obytného prostoru. „Pan architekt původně předpokládal, že by bylo vhodné mít propojenou kuchyni s jídelnou, ale já jsem typ, který má raději kuchyni separovanou,“ vysvětluje paní Eva.

Kuchyňská linka je uspořádána ve dvou vzájemně rovnoběžných liniích, nábytek je v lesklém laku, jedna část je olivová, druhá pak ve smetanovém odstínu. Pracovní deska vyrobená z corianu je v barvě laku skříněk. Z konceptu dělících příček domu vyšlo, že na jedné stěně bude pult s horními a dolními skříňkami a na druhé straně bude vestavěná skříň se zabudovanými spotřebiči – lednicí, kávovarem, troubou a mikrovlnnou troubou, nechybí spíž pro uskladnění potravin. Velmi praktické je opatření všech skříněk v tomto traktu pojezdy, které usnadňují manipulaci i úklid.

I skříňky protilehlého pultu jsou vesměs vybaveny zásuvkami. Zásuvky jsou na pojezdech s tichým dorazem. Vnitřní prostor lze rozčlenit podle potřeby posuvnými přepážkami. V pultu vedle dřezu je umístěna myčka, dřez je zapuštěn bez přechodových hran. „To je velmi dobrý nápad kuchyňského studia, protože když plochu stíráte, nikde se nezachytává žádný nepořádek, ani se tam nedrží vlhkost,“ dodává paní Eva. Do pultu je osazena indukční sklokeramická deska a nad ní umístěna digestoř.

Horní skříňky mají pro odlehčení prostoru prosklená dvířka, navíc jsou opatřeny světly. Sklo je pískované, uložené v nerezových rámečcích. Poličky ve skříňkách jsou skleněné. Své místo v nich mají talíře a sklo, dole pod varnou deskou jsou v zásuvkách uloženy hrnce. Všechny spotřebiče jsou od firmy AEG, kromě digestoře, kterou dodávalo kuchyňské studio, neboť konstrukcí i vzhledem lépe vyhovovala představám a požadavkům majitelky. Světlo je v kuchyni zajištěno centrálním stropním svítidlem, pracovní desku osvětlují bodová světla ve spodní části horních skříněk.

Výsledkem je příjemná a praktická kuchyně, ve které je jistě vaření radost.

Text a foto: Dana D. Daňková